Kërcimi, “ilaçi” më i ri kundër sëmundjeve të zemrës

Të ndjekësh ritmin dhe të vallëzosh është terapia  kundër sëmundjeve kardiovaskulare, që shkaktojnë pjesën më të madhe të vdekjeve në botë. Një pjesë e madhe e këtyre sëmundjeve, vijnë për shkak të abuzimit me ushqimin, alkoolin dhe duhanpirjen.

Sipas organizatës botërore të shëndetit sëmundjevet që godasin zemrën ndodhin edhe si pasojë e moskryerjes së aktivitetit fizik.

Mënyrat për të shmangur rreziqet e sëmundjeve kardiovaskulare po diskutohen këto ditë në një konferencë mjekësore në Napoli.  Një nga konkluzionet e kësaj Konference ishte dhe kërcimi, si një ilaç kundër hipertensionit. Ekspertët sygjeruan se një vallëzim mund të realizohet me një kohëzgjatje prej 30 – 40 minutave dhe 3 – 4 herë në javë, në mënyrë që të jetë një armë efektive kundër sëmundjeve që prekin zemrën.

LEXO EDHE  “Periudha e rrezikshme e Covid-19 do zgjasë edhe disa muaj”, eksperti shpjegon situatën

Aktivitet aerobike, ku përfshihet dhe kërcimi reduktojnë rritjen e presionit në gjak dhe mbajnë larg sëmundjet e arteries koronare.

Kardiologu italian, Massimo Volpe shprehet se është thelbësore që sidomos moshat e mesme duhet të këshillohen me specialstë për llojin e ushrimeve fizike që duhet të kryejnë. Kurë për sëmundjet e zemrë është sidomos aktiviteti aerobik, në veçanti kërcimi. Përveç ekfektit si mbrojtës i zemrës, vallëzimi ka efekte shumë poztive edhe në gjendjen psikologjike të njeriut.PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here