Kujt i ngjajmë? Ja çfarë trashëgojmë nga nëna dhe babai

Kur fëmija lind, gjëja e parë që njerëzit përpiqen të zbulojnë është se kujt i ngjan fëmija. Çdo fëmijë është unik dhe është rezultat i miliarda kombinimeve të mundshme, por ekspertët thonë se është e mundur për të përcaktuar se cilat veti i trashëgon nga babai dhe cilat nga nëna.

Ekspertët gjenetikë kanë zbuluar se cilat karakteristikat ne i trashëgojmë nga nëna dhe cilat nga babai, duke konfirmuar kështu legjendën se ne i trashëgojmë flokët e nënës. Në qoftë se gjyshi i burrit apo i ati i nënës së tij ose xhaxhai i tij nuk kanë flokë, atëherë është e mundshme që mos të ketë edhe fëmija.

LEXO EDHE  FOTO/ Dolli me uzo, ja ku po pushon ambasadorja Kim

Nga nëna është e trashëguar dhe madhësia e gishtit në këmbën tonë, dhe babai trashëgimi na lë veshët e mëdhenj. Fëmijët nga nëna trashëgojnë vetëm një kromozom X është e pasur në gjene që ndikojnë në pamjen fizike, ndërsa kromozomi X i babait nuk ka shumë gjene të tilla.

Për këtë shkak djemtë janë si nënat, por kjo nuk do të thotë se vajzat zakonisht i ngjajnë të atit. Djemtë marrin një kromozom X nga të dy prindërit dhe mund të ngjajnë të dyve.PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here