Gjethet e ullirit shpesh hidhen gjatë procesit të mbledhjes së ullinjve. Megjithatë, pak njerëz e dinë se këto gjethe të fuqishme janë përdorur për shekuj nga paraardhësit tanë, pasi janë të pasura me përfitime shëndetësore.
Ekstrakti i gjetheve të ullirit ka shumë përfitime për shëndetin tonë: përmban oleuropein, një polifenol që ka veti të mëdha antioksiduese, antibakteriale, antiinflamatore dhe imunostimuluese.
Çaji me gjethe ulliri gjithashtu ka një efekt të fuqishëm antibiotik.
Infuzioni dhe ekstrakti i gjetheve të ullirit mund të jenë të dobishme në trajtimin e diabetit, pasi ato janë shumë efektive në reduktimin ndjeshëm të niveleve të sheqerit në gjak.
Një studim i kohëve të fundit ka treguar se pacientët që vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut mund të përfitojnë nga konsumimi ditor i infuzionit të gjetheve të ullirit.
Çaj me gjethe ulliri mund të lehtësojë dhimbjen e shkaktuar nga osteoporoza dhe artriti.
Përfitime të tjera
Gjethet e ullirit mund të zvogëlojnë dëmtimin e lëkurës të shkaktuar nga radikalët e lirë dhe ekspozimi ndaj rrezeve ultravjollcë. Për më tepër, ato kanë përfitime analgjezike dhe janë të dobishme në trajtimin e dhimbjeve.
Si ta përgatitni
20 gramë gjethe ulliri zihet në 300 ml ujë dhe pihet më pas si çaj, mirë është për 15-20 ditë.
Në rastin e një hipertensioni të butë mund të përdorni infuzionin, 30 – 50 gramë gjethe në litër dhe mund të konsumonj 2-3 gota apo filxhanë çaji në ditë.