Mësoni më poshtë se cilat 9 lloje të ushqimeve nuk kanë afat skadimi dhe se çdo ditë i përdorni ato për të përgatitur një shumëllojshmëri të pjatave të ndryshme.
Ekzistojnë lloje të ushqimeve që mund të qëndrojnë përgjithmonë në kuzhinën tuaj dhe kurrë duke mos iu dalë afati skadues.
Mjalti
Mjalti i vërtetë me kalimin e kohës mund të kristalizohet apo të zbardhet paksa, por që nuk ka datë skadimi. Ruani në një vend të ftohtë dhe mbyllni mirë kavanozin me mjaltë.
Orizi
Pothuajse të gjitha llojet e orizit kanë afat të gjatë skadues, kuptohet nëse i mbani larg nga lagështia. Ruani atë në një vend të freskët dhe të thatë. Pasi ta keni hapur qesen e orizit, hidheni në një enë të mbyllur hermetikisht. Ju gjithashtu mund ta mbani edhe në frigorifer.
Sheqeri
Sheqeri kurrë nuk prishet, qoftë sheqer i bardhë, ngjyrë kafe apo sheqer pluhur, pasi nuk mbështet rritjen e bakterieve. E vetmja gjë që mund t’i ndodhë është të forcohet pak. Ruani në një vend të freskët dhe mbajeni në enë të mbyllura mirë ose në paketimin origjinal.
Pijet e forta alkoholike
Pijet e destiluara, të tilla si odka, rum, uiski, jin dhe tekila nuk prishen, pa marrë parasysh se kur happen. Shija dhe aroma e tyre mund të dobësohet pas hapjes, por që të vijë deri te kjo i duhet të kalojë shumë kohë. Mbani në një vend të freskët, të thatë e të errët, larg nga rrezet e diellit dhe ngrohjes. Mbyllni kapakun mirë pas përdorimit.
Shurup panje
Nëse e mbani në frigorifer, mund të zgjasë përgjithmonë. Gjithmonë pas hapjes së shurupit vendoseni në frigorifer.
Ekstrakt të pastër vaniljeje
Ekstrakti i vërtetë dhe i pastër nuk prishet asnjëherë. Mbylleni mirë dhe ruajeni në një vend të ftohtë dhe të errët.
Uthull e bardhë e destiluar
Shija e uthullës nuk dot ë ndryshohet aspak me kalimin e viteve. Mbajeni në një vend të thatë dhe të errët.
Miell misri
Nëqoftëse e ruani larg nga kondenzimi, të mbyllur fort në një vend të thatë dhe të freskët, atëherë ky lloj misri mund të zgjasë përgjithmonë.
Kripa
Kripa nuk mund të prishet pa marrë parasysh se si duket. Vetëm mbajeni larg nga lagështia.