Ftoi është një frut i sezonit, shumë i shijshëm dhe i rëndësishëm për shëndetin e njeriut. Në mjekësinë alternative, njihet si një nga frutat më të dobishme për kurimin e sëmundjeve të ndryshme.
Por ja vlerat e mrekullueshme të ftoit në organizmin tonë:
- Ndihmon me rënien në peshë.
Ftoi ka pak kalori, kripë dhe yndyrna. Nga ana tjetër është i mbushur me fibra dhe vitaminë C. Ndaj nuk keni asnjë pengesë që ta përfshini në planet tuaja për një dietë të shëndetshme.
- Ka veti antibakteriale
Përdoreni për të luftuar erën e keqe të gojës, shëruar fytin dhe lëndimet e ndryshme në gojë. Mund ta përdorni edhe direkt në lëkurë për ta bërë atë më të lëmuar dhe shëruar njollat.
- Të bën mirë për tretjen
Ftoi mund të ndihmojë në shërimin e ulçerës peptike, zvogëlon problemet me zorrët dhe parandalon diarenë sepse në të vërtetë ftoi ndihmon me tretjen për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrës.
Reçeli i ftoit kombinohet mjaft mirë me mishin dhe djathin, pasi e bën më të lehtë përthithjen e këtyre proteinave.
- I bën mirë zemrës
Ftoi përmban fibrën e tretshme që njihet për aftësitë e saj në uljen e nivelit të kolesterolit. Rrjedhimisht, ftoi mbron nga sëmundjet e zemrës, forcon arteriet dhe e bën zemrën më të fortë. Kaliumi që gjendet tek ftoi ndihmon në uljen e tensionit të gjakut.
- I bën mirë gjakut
Përmbajtja e lartë e hekurit tek ftoi e bën këtë frut të shkëlqyeshëm për parandalimin e anemisë së bashku me një sërë problemesh të gjakut.
- Ftoi është i mbushur me antioksidantë
Si çdo frut tjetër, ftoi është i mbushur me antioksidantë që luftojnë radikalet e lira në trup duke ndaluar tendencat e trupit për t’u prekur nga qelizat e dëmshme.
Arsyet për të konsumuar ftoin janë të shumta, justifikimet për mos ta konsumuar atë nuk kanë vlerë.