Vite më parë, ekspertët nuk besonin se margarina është një alternativë e shëndetshme për t’u përdorur në vend të gjalpit. Nëse jeni një nga ata njerëz që përdorni margarinë, atëherë duhet të vazhdoni ta lexoni këtë.
Në thelb, margarina përbëhet nga vajra të lirë me cilësi të ulët që vijnë nga farat e sojës, misrit, etj. Soja është e rrezikshme sepse 98 për qind e fermave janë OMGJ. Misri poashtu. Vaji nga pemët e pambukut është një nga përbërësit e margarinës dhe megjithatë nuk duhet të përdoret për konsum.
Kur këto vajra përziehen sëbahsku, rritet sasia e nikelit, që shërben si një katalizator në procesin e hidrogjenizimit, pas të cilit kombinohen acidet trans-yndyrore. Disa prodhues përdorin lloje të tjera të katalizatorëve, por edhe ato janë njësoj toksike.
Vajrat përpunohen në procesin e hidrogjenizimit duke shtuar hidrogjen në temperatura të larta dhe përdoret gjithashtu edhe pluhuri katalizator metalik. Përzierja pastaj bëhet yndyrë e fortë dhe e qëndrueshme që arrin të mbijetojë në temperaturën e dhomës.
Pas hidrogjenit të pjesshëm, margarina është një masë me erë të keqe, ngjitëse dhe gri që nuk do të donit ta shihnit. Në mënyrë që kjo masë të bëhet e pangopur, si sapuni, shtohen edhe disa përbërës të tjerë për t’i dhënë ngjyrë të çelët dhe për t’i hequr aromën e kimikateve. Aditivët e ndryshëm që i shtohen e bëjnë atë të ngrënshme, por efektet që ka në shëndet janë të tmerrshme pikërisht për shkak të tyre.