Ushqyesit si hekuri dhe kalciumi janë thelbësore për shëndetin e gjakut dhe kockave, respektivisht. Por më shumë se gjysma e popullsisë globale nuk po ha mjaftueshëm nga këto dhe pesë lëndë ushqyese të tjera gjithashtu thelbësore për shëndetin e njeriut, sipas një studimi të ri. Më shumë se 5 miliardë njerëz nuk konsumojnë mjaftueshëm jod, vitaminë E ose kalcium, zbuloi studimi i publikuar më 29 gusht në revistën The Lancet Global Health. Dhe më shumë se 4 miliardë njerëz kanë konsum të pamjaftueshëm të hekurit, riboflavinës, folatit dhe vitaminës C.
Kjo jo vetëm sepse është i pari që vlerëson marrjen e pamjaftueshme të mikronutrientëve në pothuajse çdo vend, por edhe sepse i bën këto metoda dhe rezultate lehtësisht të arritshme për studiuesit dhe praktikuesit. Studimet e kaluara kanë vlerësuar mangësitë në mbarë botën në mikronutrientët ose furnizimet e pamjaftueshme të ushqimeve që përmbajnë ato, por nuk ka pasur ndonjë vlerësim global të marrjes që konsiderohet i pamjaftueshëm bazuar në kërkesat ushqyese, sipas studimit të fundit.
Për këto arsye, ekipi hulumtues vlerësoi prevalencën e marrjes joadekuate të 15 mikronutrientëve në 185 vende, ose 99.3% të popullsisë. Ata e bënë këtë nëpërmjet modelimit duke aplikuar një “grumbullim të harmonizuar globalisht të kërkesave për lëndë ushqyese specifike për moshën dhe gjininë” në të dhënat nga Baza e të Dhënave Globale të Ushqimit 2018, e cila ofron vlerësime të marrjes bazuar në të dhënat nga anketat individuale, anketat e familjeve dhe furnizimet kombëtare ushqimore.