Çfarë është e mirë për ne dhe çfarë nuk duket e tillë, ndryshon pothuajse si moti.
Udhëzimet dhe rekomandimet ushqimore janë vazhdimisht duke u lënë vendin njëra-tjetres, në dritën e studimeve të reja.
Scott Harding – një lektor në shkencat ushqyese në Kolegjin Mbretëror të Londrës- ka risjellë në vëmendje disa ushqime që dikur cilësoheshin se s’na bënin mirë, por sot ndodh e kundërta. Mes tyre janë veza dhe patatja.
1. Vezë
Për një kohë të gjatë, veza mendohej se bënte keq për zemrën. Një vezë e madhe përmban një 185 mg kolesterol, i cili rrit presionin e gjakut.
Por, në 20 vitet e fundit, hulumtimet mjekësore kanë treguar në mënyrë të përsëritur se një sasi e tillë kolesteroli në dietë ka shumë pak ndikim në nivelin e kolesterolit në gjakun e një personi.
Vezët janë një burim i shkëlqyer i proteinave, yndyrnave të shëndetshme, disa vitaminave dhe mineraleve.
2. Patatet
Patatet janë një nga disa perimet që deri më sot konsiderohen si jo, shumë të shëndetshme. Për shkak se ata janë një ushqim me indeks të lartë ‘glycemic’.
Por patatet janë një burim i pasur i karbohidrateve, vitaminës C, vitaminës B dhe mineraleve.
Ajo që i bën të shëndetshme dhe jo, është mënyra se si ne i gatuajmë patatet.
Gatimi dhe ftohja e patates rrit sasinë e niseshtes rezistente në patate. Kjo niseshte rezistente pastaj vepron si fije dietetike, që i “reziston” tretjes në zorrë dhe potencialisht ka një ndikim pozitiv kundër baktereve.
Burimi: DailyMail