Keratina është një proteinë thelbësore që trupi ynë prodhon natyrshëm për të formuar thonjtë, flokët dhe shtresën e jashtme të lëkurës. Gjendet gjithashtu në pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë shtresën e brendshme të organeve dhe gjëndrave të brendshme, dhe është një proteinë tepër e qëndrueshme që nuk ndikohet nga kimikatet që gjenden në trup.
Nivelet e shëndetshme të keratinës mund të përmirësojnë forcën dhe pamjen e lëkurës, flokëve dhe thonjve, shpjegon Cleveland Clinic, dhe me efekte të tilla të dobishme, keratina është bërë kohët e fundit një trend i ri dhe një përbërës gjithnjë e më popullor në produktet e bukurisë. Në fakt, një analizë e publikuar ndan parashikimet se tregu global i keratinës do të rritet në 2.4 miliardë dollarë deri në vitin 2030.
Megjithatë, përveç trajtimeve dhe kozmetikës aktuale me keratin, ju mund të ndihmoni në rritjen e niveleve të keratinës duke ngrënë lloje të ndryshme ushqimesh që mbështesin aftësinë e trupit tuaj për të prodhuar dhe sintetizuar këtë proteinë kritike.
Patate e ëmbël
Patatet e ëmbla janë një perime e gjithanshme dhe e pasur me lëndë ushqyese që shumë njerëz e shijojnë për nivelet e larta të fibrave, kaliumit dhe vitaminave. Ndër përfitimet e tyre të shumta, patatet e ëmbla janë një burim i shkëlqyer i beta-karotenit, një provitaminë që shpesh gjendet në perimet me ngjyrë portokalli të ndezur, të verdhë dhe të kuqe, sipas WebMD.
Pasi konsumohet, trupi konverton beta-karotenin në vitaminë A, një antioksidant i fuqishëm që mund të parandalojë dëmtimin e qelizave, shpjegon Medical News Today.
Sipas një artikulli të botuar në Dermato Endocrinology, vitamina A mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin, diferencimin dhe rregullimin e keratinës.
Vetëm një patate e ëmbël e pjekur me lëkurë të mesme përmban 1,403 mikrogramë vitaminë A, ose 156% të vlerës së rekomanduar ditore. Mund të provoni të shtoni patate të ëmbla në dietën tuaj në vend të patateve ose ushqimeve të tjera me niseshte për të rritur marrjen e vitaminës A, e cila mund të ndihmojë në rritjen e niveleve të keratinës.
Vezët
Si një burim i pasur i biotinës, proteinave dhe lëndëve të tjera ushqyese, vezët mund të jenë një shtesë e shëndetshme për çdo dietë. Një vezë e gatuar e plotë përmban rreth 10 mikrogramë biotinë, ose 33% të vlerës së rekomanduar ditore. Sipas një rishikimi të studimeve të publikuara në revistën Skin Appendage Disorders, biotina mund të ketë efekte të dobishme në prodhimin e keratinës dhe sintezën e proteinave.
Çrregullimet e shtojcave të lëkurës rishikojnë raportet e përbashkëta mbi efektet e trajtimit të biotinës në flokë dhe thonjtë, të cilët kryesisht përbëhen nga keratin. Të gjitha rastet e publikuara në të cilat pacientët morën biotinë treguan prova të përmirësimit klinik në rritjen e dobët të thonjve ose flokëve.
Përveç biotinës, një vezë e vetme siguron gjithashtu 6,25 gram proteina, dhe sipas një artikulli kërkimor, proteina është e nevojshme që trupi të prodhojë keratinë. Të pasura me biotinë dhe proteina, vezët mund të jenë një ushqim i shkëlqyeshëm për t’u përfshirë në planin tuaj të vakteve për rritjen e keratinës.
Salmon
Salmoni është një peshk i mbushur me proteina që ka shumë përfitime shëndetësore, pasi përmban biotinë, vitaminë D, acide yndyrore omega-3 dhe proteina, të cilat janë lëndë ushqyese kryesore që mund të mbështesin prodhimin e keratinës.
Me hulumtimet që tregojnë rëndësinë e ngrënies së ushqimeve të pasura me proteina për të ndihmuar trupin të prodhojë keratin, salmoni është një zgjedhje ideale. Një porcion 142 gramësh salmon i gatuar ka 27 gram proteina – një 54% mbresëlënëse e vlerës suaj ditore, vëren NutritionalValue.org.
Për më tepër, një studim i kohëve të fundit i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Trichology tregoi se kafshët e testuara, të cilave iu dha një suplement proteinash me bazë detare, reduktuan ndjeshëm rënien e flokëve dhe rritën diametrin mesatar të flokëve. Gjithashtu, biotina mund të përmirësojë shëndetin e flokëve dhe thonjve duke stimuluar prodhimin e keratinës, shpjegon WebMD. Salmoni është gjithashtu një burim i shkëlqyer i vitaminës D, me 14.2 mikrogramë në 90 gram salmon të gatuar. Kjo përfaqëson 71% të vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës D, e cila, sipas një rishikimi të publikuar në Cureus, mund të ndikojë në rënien e flokëve nëse ka mungesë.
Së fundi, salmoni është plot me acide yndyrore omega-3, dhe sipas një rishikimi në revistën Marine Drugs, acidet yndyrore të pangopura (PUFA), të tilla si omega-3, mund të ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të keratinociteve të shkaktuara nga UV, të cilat janë ato që prodhojnë keratinën. në lëkurë.