Manaferrat veprojnë si një antioksidant i fuqishëm. Lëngu i manaferrës inkurajon funksionimin e duhur të mëlçisë, ndersa vera e manaferrës përmirëson gjakun, dhe çaji i gjetheve të manaferrës ndihmon me kollën dhe ftohjet.
Vetitë medicinale të manaferrës së egër janë të njohura që nga kohërat e lashta. Grekët dhe romakët e lashtë përdornin frutat, gjethet, lëvoren dhe rrënjët e manaferrës së egër për të trajtuar sëmundje të shumta.
Përveç shijes së shkëlqyer, manaferra e egër mund të mburret me veti të jashtëzakonshme medicinale. Manaferrat janë një minierë e vërtetë e pasur me vitamina dhe minerale.
Manaferra e egër forcon imunitetin, ul kolesterolin, mbron mëlçinë dhe pastron gjakun. Vera e manaferrës rekomandohet për përmirësimin e numërimit të gjakut, e cila, përveç hekurit, përmban edhe shumë vitamina C dhe grupi B, acid folik dhe pektinë.
Vitaminat dhe mineralet në manaferra
Manaferrat, një burim i pasur i vitaminave të mëposhtme:
vitaminë C
vitaminë A
vitaminë K
vitaminë D
vitaminë B6
vitaminë B12
vitaminë B3
vitaminë B1
vitaminë B2
Manaferrat përmbajnë gjithashtu bioflavonoide, hekur, kalcium, magnez, zink, fosfor, kalium, natrium, vaj esencial, tanine, pektinë, sheqerna, fibra bimore, si dhe acid malik dhe tartarik.
Vetitë medicinale të manaferrave
Për qëllime terapeutike, manaferrat e egra janë përdorur për 2,000 vjet. Në Evropë, manaferra është përdorur për një kohë të gjatë si ilaç për trajtimin e podagrës. Sot, ato përdoren më shpesh për të përmirësuar numërimin e gjakut.
Falë vetive të tyre shëruese, ato forcojnë të gjithë organizmin dhe mbrojnë nga disa nga sëmundjet më të rënda. Besohet se ato mund të parandalojnë kancerin, të forcojnë zemrën dhe nervat, si dhe të mbrojnë nga infeksionet.
Manaferrat përmbajnë sasi të mëdha antioksidantësh, të cilët shkatërrojnë radikalet e lira, fajtorët kryesorë të sëmundjeve të rënda.
Manaferrat ulin kolesterolin dhe forcojnë imunitetin
Vetitë medicinale shfaqen edhe nga frutat e pjekura të manaferrave të egra. Ngjyra e këtyre frutave vjen nga substancat antocianine që kanë një spektër shumë të gjerë veprimi.
Frutat janë një antioksidant i fuqishëm, zvogëlojnë formimin e kolesterolit të keq, forcojnë imunitetin, forcojnë trupin, ndihmojnë në ruajtjen e kolagjenit dhe pastrojnë butësisht zorrët.
Frutat e manaferrës përdoren edhe në shtëpi, për përgatitjen e ushqimeve të ndryshme, si ëmbëlsira, reçel, marmelatë etj. Lëngu i manaferrës së freskët të egër nxit funksionimin e duhur të mëlçisë dhe ka një efekt të dobishëm në fshikëzën e tëmthit dhe kanalet biliare.
Vera e manaferrës, një ilaç i provuar kundër anemisë
Vera e manaferrës ka qenë prej kohësh një ilaç i vlerësuar dhe i provuar në luftën kundër anemisë. Është i pasur me vitamina dhe substanca të tjera dhe ka vlerë të madhe ushqyese.
Ekspertët rekomandojnë pirjen e një decilitri verë me manaferra në ditë për një muaj, gjysmë ore para ngrënies, për të përmirësuar numërimin e gjakut.
Përveç hekurit, përmban edhe shumë vitamina C dhe B, acid folik, pektinë, kështu që përmirëson qarkullimin e gjakut, përshpejton punën e zorrëve, rregullon presionin e gjakut, forcon imunitetin dhe rezistencën e trupit, rrit oreksin dhe përmirëson metabolizmin.