Prodhimi i kakaos, përbërësi kryesor i çokollatës dhe një bazë e rëndësishme në përgatitjen e shumë ushqimeve apo ëmbëlsirave po rrezikohet seriozisht nga ndryshimet klimatike dhe nga një rënie e madhe e biodiversitetit në vendet prodhuese.
Autorja e raportit të publikuar të mërkurën Camilla Hyslop, thotë se këto nuk janë thjesht kërcënime abstrakte ato tashmë po ndikojnë realisht tek bizneset, vendet e punës dhe çmimi i ushqimit që arrin në tryezën e konsumatorëve.
Sipas studimit, nga Fondacioni Evropian për Klimën, Bashkimi Evropian e siguron pjesën më të madhe të ushqimeve të rëndësishme nga vende që janë shumë të ndjeshme ndaj krizës klimatike dhe kanë pak mbrojtje për biodiversitetin.
Veçanërisht shqetësues është rasti i kakaos. BE-ja importon gati 97% të kakaos nga vende që janë të papërgatitura për sfidat klimatike dhe 77% nga vende me biodiversitet të dobët.
Pjesa më e madhe e saj vjen nga Afrika Perëndimore, ku fermerët përballen me thatësira të rënda, sëmundje të bimëve dhe shpyllëzime të mëdha.
Ndërkohë, rritja e çmimit të sheqerit dhe mungesa e kakaos po i shton edhe më shumë presion industrisë së çokollatës në Evropë.
Nëse nuk veprohet shpejt, shumë produkte të dashura si çokollata, mund të bëhen shumë më të shtrenjta ose më keq akoma, më të rralla.