Për vite me radhë, disa ushqime janë etiketuar si “të këqija” për shëndetin e zemrës – shpesh për shkak të miteve të vjetruara të të ushqyerit ose këshillave mashtruese nga rrjetet sociale.
Megjithatë, hulumtimet dhe njohuritë e ekspertëve zbulojnë se shumë nga këto ushqime ofrojnë përfitime shëndetësore, duke përfshirë edhe zemrën. Në këtë artikull, ne do të theksojmë disa ushqime të ashtuquajtura “të këqija” që mund të jenë më të mira për zemrën tuaj sesa mendoni.
1. Vezët
Vezët kanë qenë prej kohësh të diskutueshme për shkak të përmbajtjes së tyre të kolesterolit. Megjithatë, dietologët thonë se konsumi i moderuar i vezëve (një vezë në ditë) nuk lidhet me ndonjë rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës.
Në realitet, vezët janë një burim i shkëlqyer i proteinave të plota dhe ofrojnë lëndë ushqyese thelbësore. Dhe mos kini frikë të hani të gjithë vezën – e verdha është vendi ku gjenden shumica e vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve të shëndetshëm për zemrën.
2. Produktet me yndyrë të plotë
Produktet me yndyrë të plotë si kosi dhe qumështi janë kritikuar prej kohësh për përmbajtjen e tyre të yndyrave të ngopura, por studimet e reja tregojnë se ato mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme për zemrën.
3. Butakët
Butakët, si karkalecat, midhjet, karavidhet dhe gocat e deti, shpesh shmangen për shkak të përmbajtjes së tyre të kolesterolit. Megjithatë, ato janë në fakt të pasura me acide yndyrore omega-3 të shëndetshme për zemrën dhe me pak yndyrë të ngopur, duke i bërë ato një zgjedhje ushqyese për shëndetin kardiovaskular.
4. Kafeja
Kafeina ka qenë shpesh e diskutueshme për rritjen e presionit të gjakut, por konsumimi i moderuar i kafesë (rreth 2 deri në 3 filxhanë në ditë) është lidhur me përfitimet për shëndetin e zemrës. Dietologët zbuluan në një studim madje se ata që pinin kafe kishin një reduktim të ndjeshëm të sëmundjeve kardiovaskulare.
5. Patatet
Patatet shpesh kritikohen në mënyrë të padrejtë, por në fakt ato janë një perime e mbushur me lëndë ushqyese, të cilat luajnë një rol kyç në rregullimin e presionit të gjakut. Ajo që në të vërtetë ka rëndësi është mënyra se si ato përgatiten. Dietologët rekomandojne zierjen ose pjekjen e tyre me lëkurë për të shtuar fibra, në vend të skuqjes.
6. Çokollata
Çokollata shpesh shihet si një ushqim “i keq” që duhet të shmangni për një shëndet më të mirë. Megjithatë, çokollata e zezë me një përmbajtje të lartë kakaoje (70% kakao ose më shumë) në fakt mund të jetë një zgjedhje ushqimore e shëndetshme për zemrën.