Nustricionistja Blerina Bombaj ka folur për fenomenin që ka prekur çdo moshë ‘mëlçia e dhjamosur’.
Ajo ka theksuar se kjo është fillimi i problematikës së mbipeshës. Bombaj ka treguar që në 20 vite karrierë, në vitin 2024 ka pasur numrin më të lartë të fëmijëve me mëlçinë e dhjamosur, për shkak të kequshqyerjes.
“Mëlçia e dhjamosur është fillimi i problematikës së mbipeshës. Dhjami në mëlçi nuk duhet të jetë më shumë se 5%. Dhjami i tepërt në mëlçi fillon gjithë kaskadën e ushqyerjes keq. Në 2024 unë kam pritur rastet më të shumta të fëmijëve me mëlçi të dhjamosur në 20 vjet të punës sime.
Është shumë e rëndësishme sasia e ushqimit që ne konsumojmë, se cilësinë e ka marrë lumi se është shumë e vështirë për t’u arritur që të ushqehemi vetëm me gjëra bio. Shikoni nëpër shkolla, festat e fëmijëve, ditëlindjet e fëmijëve, ushqimet janë të vësh duart në kokë. Janë vetëm ushqime të gatshme, pije të sheqerosura, që janë një bombë. Të pish një kanaçe është njësoj si të hash 10 lugë sheqer. Shikoni vetëm në markete, koshat e klientëve janë plot me pije me sheqer”, u shpreh Bombaj në “ABC News”.