Çmimet globale të kakaos kanë shënuar një rekord të ri pasi moti i thatë ka dëmtuar të korrat në Afrikën Perëndimore. Çmimet e kakaos në tregun e mallrave të Nju-Jorkut arritën një nivel të ri historik prej 5,874 dollarë për ton të enjten.
Kostoja e përbërësit kryesor për të bërë çokollatë tani është dyfishuar afërsisht që nga fillimi i vitit të kaluar. Një nga prodhuesit më të mëdhenj të çokollatës në botë, Hershey, paralajmëroi: “Çmimet historike të kakaos pritet të kufizojnë rritjen e fitimeve këtë vit.”
Çmimet e kakaos janë rritur nga të korrat e dobëta në Afrikën Perëndimore, e cila prodhon pjesën më të madhe të furnizimit global.
Fenomeni i motit El Niño ka shkaktuar mot më të thatë në Ganë dhe Bregun e Fildishtë, të cilët janë dy prodhuesit më të mëdhenj në botë të kokrrave të kakaos.
Temperaturat më të nxehta dhe ndryshimet e reshjeve të shkaktuara nga ndryshimet klimatike mund të kenë gjithashtu një ndikim në të korrat.