Në kohët e lashta, mbledhja e shafranit ishte një festë me rëndësi fetare, pasi shafrani i ofrohet perëndeshës së pjellorisë.
Në pelerinën parahistorike, mbledhja e shafranit ishte një festë me rëndësi fetare, pasi shafrani i ofrohet perëndeshës së pjellorisë.
Bima
Crocus është një bimë e përhapur e pellgut të Mesdheut, emri i saj është Crocus sativus. Është bimë bulboze, shumohet me bulba dhe jo me fara dhe i përket familjes së Iridiumit. Lulet e krokusit janë shumë mbresëlënëse dhe të bukura. Shafrani kultivohet për pigmentet e tij të vlefshme që përdoren si në gatim si erëza ashtu edhe në mjekësinë tradicionale. Kërkimet shkencore të viteve të fundit e paraqesin atë si një bimë të rëndësishme për shkak të përbërjes fitokimike të stigmave të saj të luleve, të cilat janë jashtëzakonisht të mëdha (25-30 mm) dhe dalin nga lulja në periudhën e lulëzimit të plotë.
Njollat mbresëlënëse janë gjithashtu tipari më i mundshëm agronomik ku disa bimë shafrani nga endemike dhe vendase janë përzgjedhur dhe evoluar në të kultivuara. Shafraniqë ne e quajmë bimë, megjithëse në thelb i referohemi ndërkombëtarisht produktit të shafranit (stigmat e luleve) është erëza më e shtrenjtë, për shkak të kostos. të korrjes së tij. Më shumë se 150,000 lule dhe 400 orë punë prodhojnë vetëm 650 g shafran.
Përbërësit e tij
Përbërësit më të fuqishëm të shafranit janë karotenoidet dhe monoterpenaldehidet. Studimet kimike mbi shafranin kanë raportuar praninë e përbërësve të tillë si krocina, krocetina, safranal dhe pikrokrocina. Ndër përbërësit e përmendur të ekstraktit të shafranit, krocetina është më aktive dhe përgjegjëse për veprimin e shafranit si një antioksidant si dhe për të tjerët. veprime të dobishme.
Duke iu referuar më në detaje përbërësve të tij, mund të përmendim se 100 g shafran përmbajnë 65 g karbohidrate, 5,9 g yndyrë totale, zero kolesterol, 3,9 g fibra dhe 13,4 g substanca azotike-proteina. E rëndësishme në përbërjen e përbërësve të ndryshëm të të verdhës së verdhë është përmbajtja e saj me vitaminë pasi përmban acid folik, niacinë, piridoksinë, riboflavinë, vitaminë A dhe C. Përmbajtja minerale është gjithashtu e rëndësishme.
Veprimi i tij i dobishëm
Sipas të dhënave të hulumtimit shafrani duket se funksionon si një antioksidant për shkak të përmbajtjes së karotenoideve, si krocina, krocetina por edhe zeaksantina, likopeni dhe një, β. -karotenet.
Është gjithashtu një përmirësues i funksionit mendor. Ka raporte për përmirësim të funksionit mendor nga përdorimi i të verdhës së verdhë në modelet e kafshëve dhe veçanërisht për aktivitetin e krocinës dhe krocetinës në rastet e humbjes së neuroneve. Humbja e neuroneve është një proces degjenerues që rezulton nga stresi oksidativ i shkaktuar nga radikalet e lira dhe mënyra e jetesës dhe dieta me kalimin e kohës.
Humbja e neuroneve në zona të veçanta të trurit shoqërohet shpesh me humbje të kujtesës dhe mosfunksionim kognitiv. Çrregullime të tilla si pasojë e stresit oksidativ i janë atribuar edhe demencës senile. Demenca është një çrregullim mendor i karakterizuar nga humbja e aftësisë mendore që përfshin një dëmtim të pakthyeshëm të kujtesës. Shkaku më i zakonshëm i demencës është sëmundja e Alzheimerit (AD), e cila shoqërohet me humbjen e neuroneve. Shafrani është përdorur nga studiues të ndryshëm në rastin e sëmundjes së Alzheimerit dhe madje edhe nga studiues grekë, të cilët arrijnë në përfundimin se fitokimikatet e shafranit kanë veti antioksiduese, antiamiloide, frenuese të AChE dhe përmirësimin e kujtesës.
Ka gjithashtu rezultate për përdorimin e:
• si antihipertensiv. Punimet e studiuesve spanjollë raportojnë se ul presionin e gjakut me një aplikim prej 400 mg në ditë
• si njëantidepresant. Studimet kanë gjetur se shafrani është më efektiv se placebo dhe të paktën ekuivalent me doza terapeutike të
ilaqet kundër depresionit imipramine dhe fluoksetinë duke përdorur shkallën e vlerësimit të depresionit Hamilton, ndërkohë që disponimi i pacientëve u përmirësua ndjeshëm.
• dhe parandalues kundër tumoreve kanceroze. Shafrani u përdor në eksperimentet e linjës qelizore të modeleve të kafshëve dhe u tregua se ishte citotoksik selektiv duke parandaluar shumëfishimin e qelizave kancerogjene ndërsa qelizat e shëndetshme mund të mbeten të qëndrueshme.
Siguria
Shafrani ose shafrani C. sativus është një bimë që në mesin e shekujve dëshmon gjithnjë e më shumë veprime të dobishme, pa paraqitur ndonjë efekt anësor të veçantë. Shafrani ose shafrani shitet në doza shumë të vogla në formë erëzash (gramësh) por edhe në suplemente ushqimore si ekstrakt. Rekomandohet përpara se ta merrni në mënyrë sistematike (përtej përdorimit të tij në stomak) me këshillën e një specialisti shëndetësor.