Në një studim shkencor të botuar në revistën “The Lancet”, u përshkrua rasti i një burri 37-vjeçar, i cili shkoi në një spital në Skoci duke u ankuar për një dhimbje koke të tmerrshme dhe shikim të turbullt pasi piu 60 litra birrë.
Simptomat e tij zgjatën për një muaj dhe ai nuk dinte çfarë të bënte. Mjekët punuan për të zbuluar shkaku. I riu iu nënshtrua një skanimi CT, i cili tregoi presion rreth trurit të pacientit. Një test gjaku zbuloi se pacienti mund të vuante nga një gjendje e rrallë autoimune e quajtur lupus antikoagulant, në të cilën antitrupat “sulmojnë gabimisht qeliza të shëndetshme”.
Një specialist i syve u thirr për të kontrolluar shikimin e pacientit, duke identifikuar fibrat nervore të gjakosura dhe optikën e fryrë. Specialisti i syve përcaktoi se simptomat e burrit ishin rezultat i pirjes së tij. Si rezultat, burri kishte dhimbje koke dhe shikim të turbullt për katër javë dhe iu deshën plot gjashtë muaj për të hequr qafe plotësisht këto simptoma. Sipas një studimi të ri, birra mund të ketë një efekt pozitiv në mikrobiomën e zorrëve. Kjo nuk është e vërtetë sipas Helmut Seitz, i cili ka hulumtuar efektet e alkoolit në trupin e njeriut për dekada.
Rezultatet e një studimi nga Kina kanë treguar se birra ka përbërës fantastikë me efekte madhështore. Kjo pije jo vetëm që e bën një person më të lumtur, por edhe më të shëndetshëm. Autorët shkruajnë se mikrobioma e zorrëve mund të shpërbëjë disa përbërës të birrës dhe kështu të ketë një efekt pozitiv në sistemin imunitar. Ato mund të kenë efekte anti-inflamatore dhe antioksidante, kështu që mund t’i bëjnë të padëmshme produktet e dëmshme metabolike. Efekti oksidativ i alkoolit është shumë më i madh se efekti potencial pozitiv i të gjithë përbërësve të tjerë.