THC mund ta bëjë ushqimin të shijojë më mirë dhe të mashtrojë trurin tuaj që të mendojë se jeni i uritur, edhe nëse keni ngrënë kohët e fundit.
Aftësia e kanabisit për të rritur konsumin e ushqimit është e njohur me shekuj. Përveç prodhimit të hiperfagjisë, kanabinoidet mund të përforcojnë preferencat ekzistuese për burime ushqimore të dendura me kalori dhe të shijshme, një fenomen i quajtur amplifikimi hedonik i të ushqyerit.
Këto efekte rezultojnë nga veprimi i kanabinoideve me origjinë bimore që imitojnë ligandët endogjenë të quajtur endokannabinoidë. Shkalla e lartë e ruajtjes së sinjalizimit të kanabinoidit në nivel molekular në të gjithë mbretërinë e kafshëve sugjeron që ushqimi hedonik gjithashtu mund të ruhet gjerësisht.
Këtu, ne tregojmë se ekspozimi i Caenorhabditis elegansndaj anandamidit, një endokannabinoid i zakonshëm për nematodët dhe gjitarët, zhvendos përgjigjet e shijshme dhe konsumuese drejt ushqimit superior nga ana ushqyese, një efekt i ngjashëm me të ushqyerit hedonik.
Ne zbulojmë se efekti i anandamidit në ushqim kërkon C. elegansreceptori kanabinoid NPR-19, por gjithashtu mund të ndërmjetësohet nga receptori kanabinoid CB1 i njeriut, duke treguar ruajtjen funksionale midis sistemeve endokannabinoid të nematodit dhe gjitarëve për rregullimin e preferencave ushqimore.
Për më tepër, anandamide ka efekte reciproke në përgjigjet e shijshme dhe konsumuese ndaj ushqimit, duke rritur dhe ulur përgjigjet ndaj ushqimeve inferiore dhe superiore, respektivisht.
Efektet e sjelljes së anandamidit kërkojnë neuronet kemosensore AWC, dhe anandamide i bën këto neurone më të ndjeshme ndaj ushqimeve superiore dhe më pak të ndjeshme ndaj ushqimeve inferiore, duke pasqyruar efektet reciproke që shihen në nivelin e sjelljes.