Përfitimet për njerëzit nga konsumimi i kakaos janë të njohura prej shumë vitesh.
Më e rëndësishmja, kakaoja ka përqendrime të larta të flavonoideve dhe procyanidineve, përbërës antioksidues që luftojnë radikalet e lira dhe mbrojnë kundër kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe plakjes.
Shikoni më poshtë tre arsye për ta përfshirë në dietën tuaj…
Antioksidantë
Sipas një studimi nga Universiteti Cornell, përqendrimi i antioksidantëve në kakaon e nxehtë është pothuajse dy herë më i fortë se vera e kuqe, 2-3 herë më e fortë se çaji jeshil dhe 3-5 herë më i fortë se çaji i zi. çaj. Udhëheqësi i studimit, profesori Chang Yong Lee, raporton se më shumë antioksidantë lirohen kur kakao nxehet. Këta antioksidantë kontribuojnë në anti-plakjen, detoksifikimin e mëlçisë dhe gjakut, shëndetin kardiovaskular dhe uljen e niveleve të kolesterolit dhe sheqerit.
Humori i mirë
Pluhuri i kakaos rrit nivelet e trurit të neurotransmetuesve të lidhur me përmirësimin e humorit. Aktivizon serotoninën, hormonin e lumturisë dhe endorfinën dhe funksionon si antidepresivë, duke shkaktuar ndjenja gëzimi dhe kënaqësie dhe duke forcuar mbrojtjen e trupit kundër stresit.
Forcon sistemin imunitar
Vetëm një lugë gjelle pluhur kakao pa sheqer siguron 3-9% të marrjes së rekomanduar ditore të hekurit, manganit, magnezit dhe zinkut. Përveç transportit të oksigjenit, hekuri ndihmon në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe është jetik për sistemin tuaj imunitar. Mangani është një komponent i kërcit dhe kockave, duke ndihmuar në metabolizimin e enzimave dhe lëndëve ushqyese. Magnezi ndihmon në ruajtjen e energjisë dhe një ritëm normal të zemrës. Zinku është jetik për prodhimin dhe rritjen e qelizave dhe qelizave të reja të sistemit imunitar. Pa zink të mjaftueshëm, numri i qelizave që luftojnë bakteret zvogëlohet dhe ju bën më të prekshëm ndaj sëmundjeve.