Shkaqet që çojnë në ankth nuk janë unike, por ndikojnë dhe faktorë gjenetikë dhe mjedisorë. Megjithatë, ajo që shumë nuk e dinë është se dieta mund të ndikojë në intensitetin e ankthit, domethënë disa zakone mund ta përkeqësojnë atë. Nutricionistët shpjegojnë se ku duhet kushtuar rëndësi.
Çrregullimi i ankthit mund të jetë pasojë e stresit intensiv. Simptomat kryesore të çrregullimit të ankthit janë frika dhe shqetësimi i tepruar, pastaj tensioni, sulmet e panikut, vështirësia në përqendrim, ndjenja e fajit, gjumë me cilësi të dobët, lodhja, si dhe tensioni i muskujve, dhimbje koke, dhimbje gjoksi etj.
Megjithatë, ato theksojnë se ekzistojnë disa zakone të jetesës dhe të ushqyerit që mund të ndikojnë shumë në shpeshtësinë e simptomave të ankthit. Këto janë zakonet e të ngrënit që duhet të shmangni:
– anashkalimi i mëngjesit
– konsumimi i tepërt i sheqerit
– shumë kafeinë
– vaktet e parregullta
– numërimi obsesiv i kalorive
– konsumimi i alkoolit