Basha: SHBA nuk kërkoi pezullimin e Berishës por përjashtimin nga Kuvendi dhe distancimin e partisë prej tij

I ftuar në Open , kryedemokrati Lulzim Basha iu përgjigj pyetjeve lidhur me përgjegjësitë që ai ka për përjashtimin e Berishës dhe situatën në të cilën ka sjellë partinë në këto momente. Basha gjithashtu foli edhe për mkënyrën sesi është ndjerë kur DASH mori vendimin për Berishën dhe kur vet ai sikurse tha ishte i detyruar të vendoste për fatin e Berishës.

“Ndryshe nga Sali Berisha unë nuk e mohoi punën dhe bashkëpunimin që kam pas me të në 16 vite në politikë në të mirë të vendit. Në 9 shtator unë kam marrë një vendim bazuar në statutin e PD, por mbi të gjithas bazuar mbi përghjergjeëdsinë e lidershipit që fillesat i kishte mbi vendimine DASH për të shpallur Berishën non grata. Ka qenë ditë dramatike për të gjithë shqiptarët dhe për mua. Në marrëdhënien 16 vjeçare askush tjetër nuk ka qenë më afër dhe nuk ka treguar respektion ndaj Sali Berishës sesa Lulzim basha. për këët arsye në 19 maj tronditja ka qenë e madhe dhe ajo u pasua nga qëndrimet e aleatit më të madh SHBA.
Nuk dua të supozojë gjëra. Vendimi i marrë në 9 shtator, u bë për të shmangur koston ndaj demokratëve dhe PD. Jo se vendimi nuk mund të merrej nga kryesia. Përgjegjësia e lidershipit të PD ishte dhe mbetet mbi gjithçka, të bëjë çdo gjë të shmangë kostot politike. Unë e kam marrë këtë përgjegjësi. Do ishte e thjeshtë për ta hedhur vendimin diku tjetër.
Barra e përgjegjësisë tek kryetari i PD-së ishte vendosja e një peshore e interesit të Sali Berishës dhe atij të Sali Berishës. Berisha ka pasur respektin më të madh timin, madje ka pasur raste kur kam çeduar përpara mbrojtjes së tij. Unë vendosa pas deklaratave ultimative të SHBA-së. Vihej në lojë izolimi i partisë”.

LEXO EDHE  Ndriçohet nga ngjyrat e flamurit shqiptar ndërtesa më e lartë në botë

A kishte prova SHBA për Berishën?
Vendimi është marrë vetëm pasi është kërkuar nga SHBA distancimi i partisë nga Sali Berisha.
Morët vendimin mbi fakte apo mbi ultimatumin?
E rëndësishme është se këto dy muaj është se fal investimit tim personal, një ultimatum për përjashtimin e Sali Berishës u kthye në vendim. Amerika nuk kërkoi pezullimin, por përjashtimin nga Kuvendi dhe distancimin e partisë. Produkti për fat të keq i një investimi 2 muaj e gjysmë pa mbështetjen e Berishës. Fal meje u arrit pezullimid eri në përfundim të procesit në Francë. Duke bërë realitet premtimine Bashës dhënë në korrik se nuk do të përfshinte partinë në këtë çështje. Vet Berisha e di se çdo të thotë izolim i partisë. Përgjegjësia ime është ndaj demokratëve dhe këtu kemi dy qëndrime.