Origjina e Covid-19, studiuesi hedh poshtë teoritë e OBSH

Revista e njohur “Science” ka publikuar një artikull ku thuhet se rasti i parë i Covid ishte një shitës i produkteve të peshkut nga tregu i kafshëve në Wuhan dhe jo një kontabilist që jetonte disa milje larg, siç përcaktohet nga OBSH.

Në këtë mënyrë rihapet edhe njëherë debati mbi origjinën e pandemisë, nga “arratisja” e virusit nga laboratori i Wuhan-it, deri te ngjitja nga kafsha te njeriu.

Duke analizuar të dhënat shëndetësore dhe të dhënat gjenomike dhe epidemiologjike nga ditët më të hershme të COVID-19, studiuesi Richard Worobey grumbulloi një pamje të detajuar të ngjarjeve të para vendimtare që përcaktuan pandeminë.

Përmes analizës metodike, ai ofron prova që hedhin poshtë një hamendje të shprehur zakonisht: se tregu i lagësht i Huanan ishte epiqendra e pandemisë.

Për të pohuar tezën e tij, Worobey analizoi rastet e raportuara nga dy spitale përpara se të ngrihej alarmi. Edhe këto raste ishin kryesisht të lidhura me tregun dhe ato që nuk ishin, megjithatë, u përqendruan rreth tij. “Në këtë qytet me 11 milionë banorë, gjysma e rasteve të para lidhen me një vend sa një fushë futbolli”– tha Dr. Worobey . Sipas ekspertit, gruaja u sëmur më 11 dhjetor 2019.

LEXO EDHE  4 humbje jete dhe 346 të infektuar në 24 orët e fundit në Shqipëri

Studimi thotë se shumica e rasteve të hershme simptomatike ishin të lidhura me tregun, veçanërisht në zonën ku rakunët ishin mbyllur në kafaz. Profesori ka kërkuar që të merret parasysh seriozisht teza se virusi kishte rrjedhur nga një laborator në Wuhan. Ai argumentoi në këtë artikull të fundit se kërkimi i tij mbi origjinën e epidemisë “siguron prova të forta të origjinës së pandemisë në tregun e kafshëve të gjalla.”