Tabaku: Kushtet për integrimin të paplotësuara, por negociatat të hapen si mjet monitorimi

Kryetarja e Komisionit të Integrimit, Jorida Tabaku takoi ditën e sotme ministrin e Jashtëm Austriak, Michael Lin Hard.

Demokratja falënderoi ministrin për mbështetjen e dhënë për Shqipërinë në procesin e integrimit europian si dhe ndihmën gjatë tërmetit të 26 nëntorit dhe pandemisë së Covid-19.

Tabaku theksoi se integrimi europian është një proces, i cili kërkon një strukturë përgjegjëse dhe për këtë qeveria nuk ka menduar gjatë këtyre viteve. Gjithashtu nuk ka një buxhet të dedikuar për të. Ajo u shpreh se Bashkimi Europian duhet të nisë negociatat me Shqipërinë, jo sepse janë përmbushur kushtet por si një mjet monitorimi për vendin.

LEXO EDHE  Escobar sot në Tiranë

Një temë tjetër e cila u diskutua gjatë takimit është numri i lartë i azilkërkuesve nga Shqipëria. Tabaku u shpreh se gjatë viteve të fundit është rritur numri i azilkërkuesve nga vendi. Ky ishte dhe shqetësimi i ngritur nga ministri i brendshëm austriak, gjatë vizitës së tij në shtator të këtij viti. Ajo shtoi se ligji i propozuar nga qeveria “Për të huaj” i jep mundësinë shumë qytetarëve nga vende të treta të përdorin vendin si urë kalimi drejt Shqipërisë.