Kryeministri i Luksemburgut në teleshe, mbrojti diplomën me plagjiaturë

Kryeministri i Luksemburgut, Xavier Bettel, ka pranuar se teza e tij universitare “duhej të ishte bërë ndryshe” pasi një hetim mediatik arriti në përfundimin se vetëm dy nga 56 faqet e temës për mbrojtjen e diplomës nuk ishin plagjiaturë.

Një gazetë lokale e lajmeve, reporter.lu, tha të mërkurën se Bettel kishte vendosur tre të katërtat e tekstit, duke e përshkruar atë si “një grumbull mbresëlënës pasazhesh të kopjuara që nuk i plotëson kërkesat e zakonshme të akademisë”.

Bettel, 48, i cili është kryeministër që nga viti 2013, tha në një deklaratë se teza u bë kur ishte jo “më shumë se 20 vjeç” dhe “e shkruar me një ndërgjegje të pastër”. Por “nga këndvështrimi i sotëm, po, ndoshta duhej të ishte bërë ndryshe”, tha ai.

Bettel tha se kishte besim të plotë në Universitetin e Lorraines në Francën lindore për të vlerësuar nëse puna i plotësonte standardet e saj të asaj kohe dhe se ai do të “pranonte natyrshëm” vendimin e tij, edhe nëse kjo nënkuptonte tërheqjen e kualifikimit të tij.

Teza u shkrua si pjesë e një diplome të avancuar – afërsisht ekuivalenti i një diplome master – në të drejtën publike dhe shkencat politike që Bettel e përfundoi në atë që atëherë njihej si Universiteti i Nansit në të njëjtin vit kur hyri në parlament.

Reporter.lu tha se teza ‘Drejt një reforme të mundshme të sistemeve të votimit në Parlamentin Evropian’ përmbante pasazhe të gjata teksti që ishin vendosur pa u atribuar nga dy libra të ndryshëm, katër faqe të ndryshme interneti dhe një artikull shtypi.

LEXO EDHE  Transportonte një nga njerëzit më të rëndësishëm në vend, rrëzohet helikopteri

Ai tha se vetëm “disa paragrafë në hyrje” dhe “një përfundim po aq i shkurtër” nuk ishin kopjuar me shumicë, duke çuar në një ushtrim të plagjiaturës “të pashembullt në shtrirjen e tij” – një vendim që ai tha se ishte konfirmuar nga ekspertë të pavarur.

Plot 20 faqe të tezës u morën nga faqja e internetit e Parlamentit Evropian në kundërshtim me një paralajmërim të qartë për të drejtat e autorit dhe nëntë të tjera ishin marrë nga një raport i vitit 1998 nga një eurodeputet grek. Po ashtu kishte dhe pasazhe të tjera, të kopjuara nga një tekst standard hyrës mbi institucionet e BE-së.

“Plagjiatura që gjeta është shumë problematike sepse pasazhe të gjata u vendosën në tezë, pothuajse fjalë për fjalë,” tha për gazetën Anna-Lena Högenauer, një profesore e shkencave politike në Universitetin e Luksemburgut. “Nuk mund të kopjohen aksidentalisht disa faqe”, – shtoi ajo.

Skandali është debati i fundit për plagjiaturë që ka goditur një politikan evropian të profilit të lartë në vitet e fundit, me Gjermaninë e prekur më keq. Ministrja gjermane e Familjes, Franziska Giffey, u detyrua të jepte dorëheqjen në maj për shkak të akuzave se ajo kishte bërë plagjiaturë tezën e doktoraturës.

Në vitin 2013, Annette Schavan, asokohe ministre e Arsimit, u desh të jepte dorëheqjen pasi Universiteti i Düsseldorf-it i hoqi asaj doktoraturën, ndërsa dy vjet më parë ministri i Mbrojtjes Karl-Theodor zu Guttenberg dha dorëheqjen për të njëjtën arsye.