Kriza energjetike/ Si mund t’i zvogëlojnë konsumatorët europianë faturat

Nga Lauren Chadwick, euronews

Çmimet e gazit natyror në Europë janë rritur mbi shtatë herë më shumë që nga viti i kaluar duke çuar në një krizë që ka të ngjarë të shkaktojë rritje të faturave të energjisë të konsumatorëve. Kjo është pjesërisht për shkak të rritjes së kërkesës pas lehtësimit të kufizimeve të COVID-19 në shumë vende. Konsumatorët gjithashtu përdorën më shumë gaz natyror për ngrohje gjatë dimrit të kaluar.

Por ekspertët thonë se ka shumë mënyra që qytetarët e BE -së mund të përpiqen të zvogëlojnë faturat e tyre të energjisë. Një nga gjërat më të mira që konsumatorët mund të bëjnë është të përdorin më pak energji dhe të dinë se cilat pajisje harxhojnë më shumë energji.

“Energjia më e lirë është energjia që ne nuk e përdorim,” tha Eoin Kelly, zyrtar i politikës së energjisë në Organizatën Evropiane të Konsumatorit. “Ngrohja e ambientit dhe përdorimi i ujit së bashku mund ti kushtojnë rreth 50 përqind  më shumë konsumatorëve,” shpjegoi ai.

Kelly, i cili drejton projektin STEP , dha disa këshilla dhe zgjidhje me kosto të ulët për njerëzit që janë më të rrezikuar  të mos paguajnë faturat e tyre të energjisë. Ai tha se ka shumë mënyra të thjeshta që konsumatorët mund të reduktojnë përdorimin e ujit dhe të izolojnë shtëpitë e tyre në mënyrë që mos të harxhojnë shumë energji, raporton abcnews.al

Kjo përfshin mos bllokimin e kaldajave me rroba në mënyrë që ato të mund të ngrohin siç duhet dhomat dhe mos karikimin e telefonave ose kompjuterëve pa qenë nevoja. Sipas Kelly  mund të humbisni rreth 20 përqind të nxehtësisë përmes dyshemesë dhe rreth 25 përqind përmes papafingos, kështu që është mirë të siguroheni që ato të jenë të izoluara siç duhet.

LEXO EDHE  Futbolli shqiptar/ Babai sherr me tifozët në stadium, policia arreston futbollistin në fushë

Përdorimi i një dushi me presion të ulët mund të zvogëlojë ndjeshëm përdorimin e ujit dhe të ulë faturën e energjisë.

Krahasimi i kontratave midis furnizuesve

Ju mund të keni një kontratë me çmim fiks që ka çmim më të lartë ose një kontratë të ndryshueshme që varet më shumë nga tregu, për shembull.

“Është  me të vërtetë e rëndësishme të shikoni opsionet e ndryshme të kontratës së energjisë që ju ofrohen,” sipas Marine Cornelis, themeluesja e  Consumer Next Energy dhe ambasadorja e paktit klimatik të BE -së.

“Në  Europë,  ka disa mjete për krahasimin e çmimeve ku mund të krahasoni sistemin e certifikuar, çmimet e ndryshme nga ofrues të ndryshëm. Dhe kjo është një mënyrë për të kontrolluar të paktën dhe për të ditur se çfarë dhe si  do të shpenzoni.”

Ndërsa një kontratë me çmim fiks mund të jetë me çmim më të lartë, ekspertët inkurajojnë njerëzit që të mos anulojnë këto kontrata gjatë krizës së çmimeve. Konsumatorët gjithashtu mund të flasin me furnizuesit për një plan pagese të mundshëm pasi të rriten faturat këtë dimër, sipas ekspertëve, ose të kërkojnë ndihmë përmes organizatave të konsumatorëve dhe jofitimprurëseve të energjisë, raporton abcnews.al

Shumë organizata bamirëse gjithashtu po punojnë drejt fuqizimit të njerëzve dhe edukimit të tyre se si të hyjnë në subvencionet që janë në dispozicion përmes shtrirjes lokale dhe kuvendeve të qytetarëve. Mund të jetë e vështirë të kalosh boshllëqet burokratike për të marrë ndihmën e nevojshme.

Shumë ekspertë dhe organizata bamirëse po i bëjnë thirrje qeverive  mos ti anulojnë kontratat e dritave njerëzve që nuk kanë qenë në gjendje të paguajnë faturat, diçka që ka ndodhur edhe gjatë pandemisë.

“Situata duhet të lehtësohet për konsumatorët, shtoi Kelly.