Shumica e njerëzve që kanë Covid-19 shërohen plotësisht brenda pak javësh, por disa pacientë vazhdojnë të raportojnë shumëllojshmëri të shenjave dhe simptomave, përfshirë lodhjen, dhimbjen e trupit, kollën, dhimbjen e fytit, vështirësi në frymëmarrje, etj edhe pas shërimit nga Covid-19. Për shkak se virusi mund të dëmtojë mushkëritë, zemrën dhe trurin, pacientët me Covid-19 janë gjithashtu në rrezik të shtuar për probleme shëndetësore afatgjata.
Në protokollin e menaxhimit pas Covid, Ministria e Shëndetësisë e Unionit thotë se kërkohet një qasje holistike për ndjekjen e kujdesit dhe mirëqenien e të gjithë pacientëve të shëruar pas Covid, që përfshin një dietë të ekuilibruar ushqyese, stërvitje të butë/ të moderuar dhe gjumë dhe pushim adekuat.
Në një intervistë me Dr Priyanka Rohatgi, Nutricioniste Kryesore në Spitalet Apollo, Bangalore janë zbuluar se cilat ushqime dhe shtesa duhet të merrni pasi të jeni shëruar nga koronavirusi për rindërtim të imunitetit.
Cilat janë lëndët ushqyese më thelbësore që i duhen trupit tonë pas Covid-19?
Duhet të sigurohet marrje e mirë e proteinave, vakte të vogla dhe të shpeshta për të dhënë nivele më të mira energjie. Përqendrohuni në karbohidratet komplekse, fibrat në vakt dhe përpiquni të siguroni marrjen e duhur të të gjitha vitaminave dhe mineraleve. Nëse testet e gjakut tregojnë hemoglobinë më të ulët, vitaminë B12 ose D, duhet të sigurohet patjetër.
Ekspertët thonë se sistemi imunitar i trupit tonë mund të kalojë në mbingarkesë në përgjigje të koronavirusit. Çfarë mund të bëjmë për të rindërtuar imunitetin në shtëpi pas Covid?
Të hash një vakt me ushqime të freskëta, perime dhe fruta, në intervale të rregullta është mënyra më e mirë për të përmbushur kërkesat e nevojshme për rritjen e imunitetit të vitaminave dhe mineraleve, përfshirë antioksidantët e shëndetshëm. Në veçanti antioksidantët në formën e vitaminës A, C dhe E dhe D, janë vërtetuar se përmirësojnë aftësitë promovuese të shëndetit dhe luftimin e sëmundjeve në trup. Gjithashtu, fibra në ushqimet bimore ushqen mikrobiomin tuaj të zorrëve, ose bashkësinë e baktereve të shëndetshme në zorrën tuaj. Një mikrobiomë e fortë e zorrëve mund të përmirësojë imunitetin tuaj.
Disa përbërës thelbësorë për rritjen e imunitetit që mund t’i gjeni në shtëpi janë:
Zinku mineral që gjendet në arrat, shqeme dhe të verdhat e vezëve ndihmon në luftimin e viruseve në trupin e njeriut.
Ushqimet e pasura me magnez si bishtajoret, arrat, farat, zarzavatet me gjethe dhe drithërat ndihmojnë në relaksimin e mendjes.
Ushqime natyrale të pasura me probiotikë si gjizë, dhallë, idlis, dhoklas.
A kemi nevojë për shtesa dietike pas shërimit nga Covid-19?
Për vegjetarianët dhe ngrënësit e varfër, shtesat ushqimore me gojë ndihmojnë. Kryeni vlerësimin ushqyes dhe llogaritni kërkesat.
Gabimet e zakonshme dietike në mesin e pacientëve pas Covid-19 dhe si ndikojnë këto në shëndetin e tyre.
Një gabim i zakonshëm është se kur mjekët thonë se hani gjithçka dhe pacientët kanë tendencë të hanë me ushqime junk. Ajo mbingarkon zorrën dhe ndikon negativisht në tretjen. Pra, është thelbësore të hani ushqime të dendura me lëndë ushqyese.