Deri në çfarë moshe femrave u rriten gjinjtë, ja çfarë thotë shkenca

Madhësinë e gjinjve e përcaktojnë faktorët: gjenetikë, pesha, mosha dhe shtatzënitë, ndërkaq ndryshime në madhësi dhe formë të gjinjve ndodhin gjatë gjithë jetës, por edhe në moshë të caktuar gjinjtë pushojnë të rriten.

Shumica e gjinjve vazhdimisht ndryshojnë, por mund të oscilojnë madje edhe deri te madhësia e shportëzave të sutjenave.

Në ndryshimin e madhësisë së gjinjve ndikon koha e ndryshme gjatë ciklit të së përmuajshmeve. Te shumica e femrave gjinjtë zhvillohen plotësisht 3 deri në 4 vjet pas së përmuajshmeve të para, ndërkaq procesi i rritjes së gjinjve përfundon në moshën dukshëm të re jetësore.

Gjinjtë e femrave rriten deri në moshën e vonshme tinejxhere apo deri në fillimin e moshës njëzetvjeçare, mirëpo ndryshimet në madhësinë e tyre dhe në formë ndodhin gjatë gjithë jetës dhe janë të lidhura me ndryshimet në indet e gjinjve.

Në ato ndryshime ndikojnë ndryshimet në hormone, shtatzënia, ushqimi i foshnjës me gji, shtimi i peshës apo humbja e peshës, menopauza etj.

LEXO EDHE  Studimi: Koronavirusi ul jetëgjatësinë, ndikim më shumë tek burrat

Gjatë shtatzënisë gjinjtë rriten edhe për disa numra, ndërkaq indet mund të zgjerohen shumë, andaj mbase nuk do të mund t’i ktheni në gjendjen e mëparshme.

Veç kësaj, edhe ushqimi i foshnjës me gji mund të marrë “haraçin” e vet dhe të ndryshojë dukjen e gjirit. Mirëpo, si dhe në cilën mënyrë, sërish varen nga indi dhe dendësia e gjirit ato ndryshimet në peshë.

Disa femra, si pasojë e shtatzënisë, kanë gjinj më të mëdhenj, ndërsa disave pas përfundimit të ushqimit të foshnjës me gji ato u zvogëlohen.

Megjithatë, gjenetika luan rolin më të madh në madhësinë dhe formën e gjinjve të femrës. Gjenet ndikojnë në nivelin e hormoneve, të cilat pastaj ndikojnë në indet e gjinjve duke caktuar dendësinë, por edhe dukjen e lëkurës.

Karakteristika gjenetike femra mund të marrin nga të dyja anët e familjeve, ka zbuluar hulumtimi i botuar në revistën “BMC MedicalGenetics”.