Vendimet e reja të Talebanëve: Ndalohet muzika, gratë duhet të udhëtojnë nën shoqërinë e një mashkulli

Gratë në Afganistan do të kenë nevojë për një mashkull për të shkuar në udhëtime që zgjasin më shumë se një ditë dhe muzika do të ndalohet, tha një udhëheqës taleban. Zëdhënësi i talebanëve, Zabihullah Mujahid tha se regjimi do të jetë më liberal sesa ishte në të kaluarën në mënyrën se si gratë shihen ashtu siç duket se është pranuar nga bashkësia ndërkombëtare. Duke folur për New York Times, Mujahid pohoi se gratë mund të vazhdojnë të punojnë për sa kohë që veshin mbulesa të kokës.

Nën kontrollin e tyre të mëparshëm, talebanët i kishin detyruar gratë të vishnin burka që mbulon kokën dhe fytyrën dhe një rrjetë që mbulon sytë.Zëdhënësi i talebanëve tha gjithashtu se gratë do të lejohen të udhëtojnë në shkollë, punë dhe spitale, por ato do të duhet të shoqërohen nga një mashkull për çdo udhëtim më të gjatë, ndërsa ka një ndalim të rreptë të muzikës.

LEXO EDHE  Pemët më të mëdha në botë vishen me fletë alumini, rrezikojnë zhdukjen nga zjarret

Muzika është e ndaluar në Islam, por ne shpresojmë që ne mund t’i bindim njerëzit të mos bëjnë gjëra të tilla, në vend që t’i bëjnë presion. Ne duam të ndërtojmë të ardhmen dhe të harrojmë se çfarë ka ndodhur në të shkuarën.

Mujahid tha në një konferencë për shtyp se për momentin gratë duhet të qëndrojnë në dyer për sigurinë e tyre derisa të krijohet një “procedurë e re”. Ai shpjegoi:

Ne jemi të shqetësuar se forcat tona, të cilat janë të reja dhe nuk janë trajnuar ende shumë mirë, mund të keqtrajtojnë gratë. Ne nuk duam që forcat tona, Zoti na ruajt, të dëmtojnë ose ngacmojnë gratë.

Burimi:themirror