Vaji i ullirit shpesh përmendet si zgjedhja më e mirë që mbron shëndetin tonë dhe e bën çdo pjatë më të shijshme.
Ka situata në të cilat nuk duhet të përdoret në fund të fundit.
Vetë ulliri përmban fitonutrientë të shumtë aktivë, si polifenolet dhe flavonoidet, të cilat gjithashtu kanë veti anti-inflamatore.
Veprimi i tyre zvogëlon simptomat e astmës, artritit dhe reumatizmit, tre sëmundje për të cilat radikalet e lira janë fajtorët më të mëdhenj.
Por kur nuk duhet të përdoret vaji i këtij fruti?
1.Nëse nuk jeni të sigurt se është me cilësi të mirë
Para se të përdorni vajin e ullirit për gatim ose si produkt për kujdesin e lëkurës, është e rëndësishme të siguroheni që është vaj ulliri ekstra i virgjër.
Disa kërkime pohojnë se deri në 80 përqind të vajrave të ullirit italian janë “të kontaminuar” me disa vajra të tjerë.
Ndoshta e kanë bërë nga ullinj me cilësi më të ulët, i kanë shtuar vajin e vitit të kaluar ose e kanë përzier me pak vaj perimesh për të marrë sasinë.
2.Për tiganisje
Një numër ekspertësh të kuzhinës pohojnë se vaji i ullirit pushon së qeni i shëndetshëm për zemrën tonë nëse nxehet në një temperaturë shumë të lartë, edhe pse disa pohojnë se nuk do të lëshojë toksina të dëmshme gjatë ngrohjes.
Nutricionistja Brigitte Bennett thotë se vaji i ullirit, ashtu si të gjithë vajrat, “prishet” gjatë ngrohjes dhe një numër i madh i substancave të rëndësishme si acidet yndyrore omega-3 dhe antioksidantët, prishen në proces.
3.Për Barbecue
Shumë kuzhinierë rekomandojnë marinimin e perimeve dhe mishit të destinuar për tiganisje në vaj ulliri.
Kjo procedurë nuk do t’ju dëmtojë, por gjithashtu nuk do të sjellë shumë përfitime sepse vaji ndoshta do të digjet, do të shkaktojë një flakë dhe do të bëjë që ushqimi të ketë shije si dru i djegur.
Meqenëse ushqimi i pjekur në skarë nuk kërkon vaj, lubrifikoni grilat mirë, por me vaj që mund të përballojë temperatura kaq të larta.
Kur ushqimi të jetë gati, atëherë mund ta lyeni lehtë me vaj ulliri.
4.Për të përgatitur tortën
Sipas rekomandimeve të prodhuesit Olivers & Co, vaji i ullirit mund të shtohet në produkte të caktuara ushqimore në vend të margarinës dhe gjalpit.
Ajo që duhet të mbani mend është se vaji i ullirit ka një aromë të fortë, kështu që ju mund të prishni shijen, për shembull. torte
5.Si produkt për kujdesin e lëkurës të prirur ndaj akneve
Me siguri keni dëgjuar se sa njerëz e lavdërojnë vajin e ullirit kur bëhet fjalë për shëndetin dhe bukurinë e lëkurës, dhe shpesh mund ta gjeni në produkte të tilla si sapunët, lëvozhgat ose kremrat.
Nuk ka asgjë të keqe me këtë, por vaji i ullirit mund të përkeqësojë problemet e atyre që lëkura e të cilëve është e prirur për plasaritje dhe puçrra fytyre, sepse vaji i ullirit mund të mbyllë poret, transmeton Ordinacija .