Prodhuesi i vaksinave BioNTech gati prodhimin e vaksinës kundër malaries, do përdorë metodologjinë mARN

Kompania farmaceutike BioNTech tha të hënën se dëshiron të përdorë teknologjinë mRNA prapa vaksinës së saj të koronavirusit për të synuar malarjen.

Kompania me bazë në Gjermani, e cila zhvilloi koronavirusin e parë të aprovuar gjerësisht së bashku me partnerin amerikan Pfizer, synon të fillojë provat klinike për një “vaksinë të sigurt dhe shumë të efektshme të malaries” deri në fund të vitit të ardhshëm.

“Ne tashmë jemi duke punuar mbi HIV dhe tuberkulozin dhe malaria është treguesi i tretë i madh (sëmundja) me një nevojë të lartë të paplotësuar mjekësore,” i tha shefi ekzekutiv i BioNTech, Ugur Sahin për Associated Press. “Ka një numër të jashtëzakonshëm të lartë të njerëzve që infektohen çdo vit, një numër të madh të pacientëve që vdesin, një sëmundje veçanërisht e rëndë dhe vdekshmëri e lartë tek fëmijët e vegjël.”

LEXO EDHE  Vrasësi i 23-vjeçares, si e liruan nga burgu gjyqtarët dhe si e ‘shëruan’ mjekët

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kishte rreth 229 milion raste të malaries në të gjithë botën në 2019. Trupi global vlerëson se 409,000 njerëz vdiqën nga malaria atë vit, me fëmijë nën moshën 5 vjeç që llogaritnin 67% të vdekjeve.