OBSH: Kombet më të varfra kanë mbetur pa vaksina

Një numër i madh i vendeve më të varfëra që marrin vaksina Covid-19 përmes një skeme globale të ndarjes nuk kanë doza të mjaftueshme për të vazhduar programet, ka thënë Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Këshilltari i lartë i OBSH-së Dr Bruce Aylward tha se programi Covax kishte shpërndarë 90 milion doza në 131 vende.

Por ai tha se kjo nuk ishte askund aq afër sa të mbronte popullatat nga një virus ende i përhapur në të gjithë botën.

Mungesat vijnë pasi disa kombe në Afrikë shohin një valë të tretë të infeksioneve.

Të hënën, Presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa bëri thirrje për t’i dhënë fund grumbullimit të vaksinave nga vendet më të pasura ndërsa qeveria e tij po përpiqej të frenonte një rritje të madhe të rasteve.

Në një nivel kontinental, vetëm 40 milion doza janë administruar deri më tani në Afrikë – më pak se 2% e popullsisë, tha Z. Ramaphosa.

Për të adresuar këtë, ai tha se qeveria e tij ishte duke punuar me Covax për të krijuar një qendër rajonale për të prodhuar më shumë vaksina në Afrikën e Jugut.

LEXO EDHE  Aksidenti në Fushë Krujë-Milot, dyshohet edhe për 1 viktimë (FOTO)

Covax u krijua vitin e kaluar për të siguruar që dozat Covid-19 të viheshin në dispozicion në të gjithë botën, me vendet më të pasura të subvencionojnë kostot për kombet më të varfra.

Të udhëhequr nga OBSH dhe organizata të tjera ndërkombëtare, Covax vendosi fillimisht një objektiv për të siguruar dy miliardë doza në të gjithë botën deri në fund të vitit 2021.

Shumica e tyre po dhurohen në vendet e varfëra, ku Covax shpreson të shpërndajë mjaft vaksina për të mbrojtur të paktën 20% të popullsisë.

Sidoqoftë, shpërndarja e këtyre vaksinave është penguar nga vonesat në prodhim dhe ndërprerjet e furnizimit, duke çuar në mungesa në vendet që varen plotësisht nga Covax.

Uganda, Zimbabve, Bangladeshi dhe Trinidad dhe Tobago janë vetëm disa nga vendet që kanë raportuar të mbarojnë vaksinat në ditët e fundit.