Kuvend, paraqitet raporti për shkarkimin e Metës: Sjellja e Presidentit në kundërshtim me rolin e tij

Deputeti Alket Hyseni, me cilësinë e kreut të Komisionit Hetimor Parlamentar për shkarkimin e Ilir Met¥s nga posti i Presidentit, paraqiti në Kuvend raportin, që sipas tij argumenton aryet se shkarkimit të Kreut të Shtetit.

Hyseni tha se komisioni ka hetuar dhe verifikuar shkeljet e Presidentit, duke ushprehur se sjellja e Kreut të Shtetit nuk është në përputhje me rolin e tij.

“Më lejoni që në emër të Komisionit Hetimor të paraqes konkluzionin e marrë nga ne. Raporti ndahet në nëntë kapituj. Janë hetuar të gjitha shkeljet e bëra të presidentit të bëra përsa i përket sjelljeve dhe qndrimeve të tij të caktuara për cështje të ndryshme. Për shkak të volumit të madh të raportit dhe është shpërndarë tek kolegët deputetë, ne e kemi përmbledhur.

Në kuvendin e Shqipërisë është depozituar kërkesa e 49 deputetëve, me propozimin për shkarkimin e presidentit Meta. Komisioni Hetimor u përbë nga nëntë anëtarë dhe katër anëtarë të tjerë zëvendësues, të cilët i falenderoj për pjesëmarrjen e tyre në cdo mbledhje. Objekti i veprimtarisë së Komisionit ishte hetimi i veprimeve të ndërmarra nga presidenti dhe pasojat që kanë sjellë këto veprime apo akte të ndërmarra nga presidenti.

Komisioni u bazua në fakte dhe rrethana të cialt janë shënuar edhe në raport. Presidenti me veprimet e tij ka shkelur shumë nene të kushtetutës, të cialt konsiderohen si shkelje të rënda. Sjelljet e presidentit kanë pasur një ndikim shumë të keq”, tha Hyseni.

Ai shtoi se Presidenti nuk u paraqit në Komisionin hetimor për të dhënë shpjegimet e tij, ndërsa theksoi se janë disa shkelje që Ilir Mta ka kryer gjatë detyrës së tij.