Pse steroidet janë të këqija?

Steroidet janë hormone që trupi prodhon natyrshëm për të nxitur funksione të tilla si rritja dhe zhvillimi dhe për të luftuar stresin, shkruan pazienti.it.

Megjithatë, shumë persona e përdorin atë përmes injeksioneve, pilulave ose përgatitjeve të tjera sepse besojnë se ato përmirësojnë performancën sportive.

Steroidet anabolike, të njohura si androgjene anabolike, janë të njëjtat steroide, por të prodhuara në një formë artificiale. Një steroid është edhe testosteroni, i cili është hormoni që promovon zhvillimin e karakteristikave mashkullore gjatë pubertetit, por i marrë në doza të mëdha mund të nxisë agresionin.

Steroidet e tepërta: Rreziqet shëndetësore

Dëmi që mund të shkaktohet nga përdorimi i tepruar i anabolikëve, siç janë mosfunksionimi i mëlçisë, aknet, hipertensioni dhe ndryshimet e dëmshme në nivelet e kolesterolit, nuk duhet të nënvlerësohen.

Por, rreziqet më të mëdha janë ato në nivelin mendor. Ata që e përdorin tepër do të jenë më të dhunshëm dhe më agresivë sesa ata që nuk e marrin.

Për më tepër, dëmtimi mund të jetë i pakthyeshëm dhe i vështirë për t’u shëruar edhe nëse ndërprisni përdorimin e këtyre substancave.

Sipas disa mjekëve, ata janë të rrezikshëm. Të tjerët argumentojnë se ato janë më pak të dëmshme se disa substanca të tilla si duhani, metamfetamina, med kristali apo kokaina.

Sidoqoftë, shumë në botën shkencore kanë frikë se rreziqet afatgjata të steroideve nënvlerësohen.

/ata/