I pari në 20 vite, rregullatori amerikan aprovon ilaçin e ri ndaj Alzhaimer

Rregullatori i Shteteve të Bashkuara ka aprovuar një trajtim të ri për sëmundjen Alzheimer, pas rreth 20 vitesh. Medikamenti quhet Aducanumab dhe synon të luftojë shkakun themelor të Alzheimerit, formën më të zakonshme të demencës, por jo simptomat e tij.

Organizatat bamirëse kanë përshëndetur lajmin për terapinë e re. Por shkenctarët janë të ndarë lidhur me potenacialin e ilaçit për shkak të pasigurive nga rezultatet e testeve klinike.

Megjithatë Administrata Amerikane për Ushqimin dhe Ilaçet konfirmoi se ka prova të mëdha që medikamenti “zvogëlon pllakat beta amiloide në tru dhe se zvogëlimi i këtyre pllakave ka të ngjarë të garantojë përfitime të rëndësishme për pacientët”. Ky aprovim mund t’i hapë rrugën përdorimit të këtij produkti edhe në Shqipëri.