Ledio Bianku: Reforma në drejtësi ka probleme kompletuale, s´quhen armiq ata që kritikojnë

I ftua në ‘A Show’ me moderatorin Adi Krasta, në lidhje live nga Haga, ishte gjyqtari dhe personalitet i jurispondencës shqiptare dhe evropiane Ledi Bianku.

Deklarata e bërë nga ambasadorja e SHBA në Tiranë Juri Kim, në emisionin Opinion të Blendi Fevziut, e cila e gjeti fajtorin e reformës në drejtësi, ka qënë tema e diskutimit në A Show.

Krasta: Ne vazhdojmë propagandën? Cili është qëllimi i medias të vazhdojë propagandën? Ne e kemi sponsorizuar reforën në drejtësi? Sa lekë kemi dhënë në që ta quajmë me domosdoshmërisht të suksesshme? Si mund ta jetë media fajtore, kur nuk shkohet në emisione apo televizione jo e jo kritike ndaj qeverisë dhe kryeministrit, apo kur intervistat bëhen me ‘superscripted’? Si mund ta shkatërrojmë ne media kur ne jemi përdoruesit e parë të saj?

Një reformë në drejtësi e cila shkaktoi 85 mijë dosje, të cilat sipas kohës minimale do të duhet një shekull, a mundet ky element të vlerësojë cilësinë e vetë reformës.

Bianku: Reforma në drejtësi ka probleme kompletuale. Nga debatet dhe nga mënyra sesi bëhen, thuhet gjithmonë se mos e kritikoni reformën. Nëse unë do të gjeja një term në fjalorin social, sinomin i fjalës drejtësi do ishte debat, përballja e të kundërtave.

Jurispondenca amerikane dhe angleze kanë shpikur parimin e kontrakditoriaritetit, ti shkon në gjykatë sepse nuk je dakort qoftë me qeverinë, qoftë me një organizatë ndërkombëtare dhe e kundërshton para gjykatës është e vërtetë apo jo.

Ballafaqimi i ideve, mund ta kesh të mirë a mund ta kesh keq. Që nga momenti që hidhet poshtë debati, kemi një problem të madh. Në qoftë se në Shqipëri thuhet se ka persona që e ndikojnë reformën, e kundërshtojnë reformën, më lejoni të them që kritikët më të mëdhenj të gjykatës së Strasburgut, janë vetë gjyqtarët e Strasburgut, gjyqtarët e Luksenburgut. Nuk quhen këta armiq të sistemeve. Debati e zhvillon drejtësinë.