Covid: OBSH riemërton MB dhe variante të tjera me shkronja greke

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka njoftuar një sistem të ri emërtimi për variantet e Covid-19.

Tani e tutje OBSH do të përdorë letra Greke për t’iu referuar varianteve të zbuluara së pari në vende si MB, Afrika e Jugut dhe India.

Varianti në Mbretërinë e Bashkuar për shembull është etiketuar si Alpha, Beta e Afrikës së Jugut dhe Indiani si Delta.

OBSH tha që kjo ishte për të thjeshtuar diskutimet, por edhe për të ndihmuar në heqjen e disa njollave nga emrat.

Në fillim të këtij muaji qeveria indiane kritikoi emërtimin e variantit B.1.617.2 – zbuluar për herë të parë në vend tetorin e kaluar – si “variant indian”, megjithëse OBSH kurrë nuk e kishte etiketuar zyrtarisht si të tillë.”Asnjë vend nuk duhet të stigmatizohet për zbulimin dhe raportimin e varianteve”, shkroi në Twitter drejtori teknik i OBSH-së Covid-19, Maria Van Kerkhove. Ajo gjithashtu bëri thirrje për “mbikëqyrje të fuqishme” të varianteve dhe për ndarjen e të dhënave shkencore për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes.