Në vitet e fundit, njohuritë tona për vitaminën D janë përmirësuar.
Tani e dimë që përveç rolit të saj në shëndetin e mirë të kockave tona, “vitamina e diellit” lidhet me plagën metabolike të kohës sonë, diabetin dhe përveç kësaj marrëdhënien e saj me gjenet tona, intensitetin e sëmundjes së koronavirusit.
Çfarë është vitamina D dhe cili është veprimi i saj?
Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë që, siç e dimë prej vitesh, lidhet drejtpërdrejt me shëndetin e kockave tona.
Ky veprim e ka bërë atë, gjithashtu për shumë vite, thelbësor për parandalimin e osteoporozës.
Sintetizohet në lëkurë me ndihmën e rrezeve të diellit, ndërsa është e pranishme edhe në ushqim.
Bazuar në këto karakteristika specifike: që mund të prodhohet në trup, që ka indet specifike të synuara dhe që nuk ka pse të sigurohet përmes dietës, vitamina D në natyrë ekziston në dy forma:
-si ergokalciferol (vitamina D2), që gjendet te bimët,
-si kolecalciferol (vitamina D3), e cila gjendet në ushqimet e kafshëve dhe përthithet lehtësisht.
Në vitet e fundit, interesi për vitaminën D është rritur sepse përveç efektit të saj të njohur në metabolizmin dhe shëndetin e kockave (përmes kontributit të saj në mekanizmin e thithjes ̶ përdorimi i kalciumit dhe fosforit) një numër studimesh e lidhin atë me rritjen e qelizave, funksionin e muskujve , luftimi i infeksioneve, zvogëlimi i inflamacionit.
Studimet gjithashtu tregojnë një efekt mbrojtës në sëmundjet autoimune (diabeti tip 1, skleroza e shumëfishtë, psoriaza, etj.), sëmundjet e zemrës (sëmundja koronare e zemrës, dështimi i zemrës), hipertensioni, depresioni, mbipesha (mbipesha), zorra e trashë,kancerin e gjirit, prostata) dhe në diabeti i tipit 2.
Sa e vlefshme është “vitamina e diellit” në fund të fundit?
Falë dhjetëra studimeve klinike që kanë hedhur dritë mbi efektet e vitaminës D, ne tani e dimë se mungesa e vitaminës D është një kërcënim global për shëndetin.
Ajo që është e sigurt është se roli i vitaminës D ndihmon në, parandalimin dhe trajtimin e të dy llojeve të diabetit që prek të gjitha kombësitë dhe të gjitha moshat dhe rreziku i zhvillimit të diabetit tip 2 rritet me uljen e niveleve të vitaminës D.
Së fundmi, përveç lëvizjes së fijeve për funksionimin e duhur të trupit, ne mësojmë nga studimet se ka të ngjarë të jetë “çelësi i aktivizimit” të gjeneve tona, diçka që mbetet për t’u provuar.