Zgjedhjet/ Bylykbashi: Shkeljet e ligjit kanë qenë masive në 9 qarqe

Deputeti i zgjedhur i Partisë Demokratike në Qarkun e Durrësit, Oerd Bylykbashi, i ftuar në “Ora 19” në Syri TV foli për zgjedhjet e 25 prillit.

Partia Demokratike ka ankimuar rezultatin në 9 qarqe, teksa Bylykbashi në intervistën me moderatorin Juli Krisafi theksoi: “Ajo që kërkohet është se kur ka shkelje të rëndë të ligjit që ka ndikuar në ndarjen e mandateve, shpallet e pavlefshme qendra e votimit. Është Komisioni Qendror i Zgjedhjeve që do të bëjë vlerësimin nëse shkelja ka ndikuar në 1, në 2 apo më shumë qendra votimi, apo totali i qendrave të votimit është ndikuar.

Kush është logjika e thjeshtë? Nëse në 1 apo 2 qendra votimi rezulton se është thyer kutia, apo nuk u hap fare, sigurisht që nuk ka kuptim të llogaritet rezultat në atë qendër votimi. Kështu që shpallet e pavlefshme. Por, qëllon që diferenca midis subjekteve për një mandat është më e madhe se numri i zgjedhëse të asaj qendre votimi dhe ajo apo ato qendra votimi nuk përfshihen në rezultat, atëherë rezultati mbetet i pandryshuar.

Nëse shkelja është e tillë që i ka prekur të gjitha qendrat e votimit, të gjitha zonat zgjedhore, atëherë shpallen të pavlefshme qendrat e votimit dhe rezultati. Këtë duhet të saktësojë KQZ-ja.

Ose në një rast tjetër që bandat në rastin konkret kanë ndikuar në një masë të tillë që mund të kenë ndikuar në rezultat, atëherë KQZ-ja duhet t’i përsërisë zgjedhjet.

Shkeljet e ligjit kanë qenë masive në qarqet që pretendojmë pavlefshmërinë e rezultatit të zgjedhjeve. Kemi çuar provat. Ja për shembull, kodi zgjedhor e ndalon që katër muajt e fundit të ketë punësime në administratë. Na rezultojnë mbi 10 mijë persona. Thesari ka paguar mbi 63 milionë euro plus. Janë shpenzuar 40 milionë euro muajt e fundit për tërmetin. Në Durrës janë paguar 6 milionë euro vetëm javën e fundit.

Kemi paraqitur faktet, që ja kemi çuar KQZ-së, ku është deformuar vullneti i zgjedhësve”.