Studimi: 1 në 4 pacientë të shtruar në spital nga COVID-19 ndërrojnë jetë

Rreth 23% e njerëzve të shtruar në spital me COVID-19 përjetojnë formën më të rëndë të sëmundjes dhe afërsisht një në katër prej tyre ndërron jetë për shkak të ndërlikimeve të saj, sipas një studimi të botuar nga PLOS ONE .

Një 60% shtesë vuajnë nga simptomat “normale”, por ende kanë komplikime serioze në zemër dhe mushkëri që përmbajnë një rrezik prej 10% për vdekje, treguan të dhënat.

Kolektivisht, pacientët COVID-19 në këto dy kategori kanë më shumë se shtatë herë më shumë gjasa të shtrohen në spital për shkak të sëmundjes dhe gati tre herë më shumë të ngjarë të ndërrojnë jetë prej saj, krahasuar me 17% të pacientëve me infeksione të lehta, thanë studiuesit.

“Duke identifikuar grupe të prekura në mënyrë të ngjashme, ne jo vetëm që përmirësojmë kuptimin tonë të procesit të sëmundjes, por kjo na mundëson që në mënyrë të saktë të synojmë ndërhyrjet në të ardhmen për pacientët me rrezik më të lartë,” thanë studiuesit nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Minesotës në Minneapolis.

Gjetjet bazohen në një analizë të regjistrave elektronikë të shëndetit të më shumë se 7,500 pacientëve COVID-19 nga 14 spitale në Shtetet e Bashkuara të Mesdheut dhe 60 klinika të kujdesit parësor në Minesota.

Midis këtyre pacientëve, të gjithë u diagnostikuan midis 7 marsit dhe 25 gushtit të vitit të kaluar, pak më shumë se 1.000 kërkuan pranim në spital dhe u përfshinë në studim.

Bazuar në simptomat e pacientëve, rrjedhën e sëmundjes dhe rezultatet, shërimin, daljen nga spitali ose vdekjen, studiuesit i renditën ato në tre fenotip, ose grupe, të ashpërsisë së sëmundjes.

Nga pacientët e shtruar në spital, 23% ishin në një grup “të pafavorshëm”, që do të thotë se vuanin sëmundjen më të rëndë.

LEXO EDHE  Rëndohet situata/ 826 të infektuar në 24 orët e fundit në Shqipëri, 10 v*ktima, më i riu 30 vjeç

Ky grup mbart një rrezik tre herë të rritur për komplikime të mushkërive dhe shtatëfish rrezik të rritur për komplikime të veshkave krahasuar me ata me sëmundje më të lehtë, treguan të dhënat.

Shumica e pacientëve në grup kishin gjendje shëndetësore kronike, përfshirë sëmundje të zemrës dhe veshkave, para infektimit dhe kishin më shumë të ngjarë të flisnin. Njëzet e shtatë përqind e këtyre pacientëve vdiqën, sipas studiuesve.

Pjesa më e madhe e pacientëve të shtruar në spital, rreth 60%, përjetuan progresin e sëmundjes COVID-19 të grupit II, ose “normal”. Këta pacientë ende kërkonin trajtim të rëndësishëm, ata kishin dy herë më shumë gjasa të pranoheshin në njësinë e kujdesit intensiv krahasuar me ata me sëmundje më të lehtë dhe në shumë raste, mbanin oksigjen dhe ventiluesit ndërsa ishin në spital.

Pjesa e mbetur prej 17% e pacientëve kishin grupin III, të quajtur kategoria “e favorshme” dhe ende ishin mjaft të sëmurë për t’u shtruar në spital, por kishin shanset më të larta të shërimit.

Akoma, shumë prej tyre përjetuan simptoma afatgjata pas infeksionit, siç dëshmohet nga 10% që kërkojnë ripranim në spital pas daljes fillestare.

“Bazimi i trajtimit në nevoja specifike të grupit mund të përmirësojë rezultatet e COVID-19. Prishja e grupeve të pacientëve në nëngrupe për trajtim është “kritike gjatë një pandemie kur koha dhe burimet janë të pakta. Kjo “jo vetëm që do të mundësojë identifikimin e faktorëve të rrezikut; ato gjithashtu sigurojnë një pasqyrë thelbësore në drejtim të hetimeve pasuese të rendimentit të lartë”, thanë studiuesit./abcnews.al