Njerëzit që kanë diabet nuk janë në gjendje të prodhojnë mjaftueshëm insulinë ose të përdorin insulinën që trupi i tyre prodhon në një mënyrë efikase. Kjo mund të ndikojë në nivelet e sheqerit në gjak.
Eshtë e rëndësishme të monitoroni se çfarë hani për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak sa më të qëndrueshëm të jetë e mundur.
Një mënyrë për ta bërë këtë është duke kontrolluar rezultatin e indeksit glikemik (GI) të secilit ushqim. GI tregon se sa një ushqim i caktuar mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak.
GI ndihmon në planifikimin e vakteve të përditshme dhe shmangien e kombinimeve me karbohidrate të larta. Një GI i ulët është midis 1 dhe 55 dhe i lartë është 70 e lart.
Eshtë e rëndësishme të dini se ushqimet natyrore, të tilla si hudhra, megjithëse nuk janë të pasura me karbohidrate, mund të ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak.
Cilat janë përfitimet e ngrënies së hudhrës nëse keni diabet?
Shumica e të rriturve mund të konsumojnë në mënyrë të sigurt hudhër. Për disa njerëz, shija, aroma ose erëza mund të jetë një problem.
Tradicionalisht, hudhra është rekomanduar menyre për të ndihmuar në uljen e niveleve të larta të kolesterolit dhe presionit të lartë të gjakut.
Konsumi i hudhrës gjithashtu mund të zvogëlojë incidencën e sëmundjeve të zemrës, një gjendje që prek afërsisht 80 përqind të njerëzve me diabet.
Një studim i vitit 2006 zbuloi se hudhra e gjallë mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak, si dhe në uljen e rrezikut të aterosklerozës.
Ky është një interes i veçantë, pasi diabeti rrit rrezikun e inflamacionit te lidhur me aterosklerozën.
Megjithëse kjo është ende ne studim, mjeket mbështetin idenë se konsumi i rregullt i hudhrës mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak.
Hudhra është gjithashtu një burim i mirë i vitaminave B-6 dhe C. Vitamina B-6 është e përfshirë në metabolizmin e karbohidrateve.
Vitamina C gjithashtu mund të luajë një rol në ruajtjen e niveleve të sheqerit në gjak.
Në përgjithësi, hudhra është treguar e dobishme se ndikon që:
- të përmirësojë shëndetin e sistemit kardiovaskular duke ulur nivelet e kolesterolit, triglicerideve dhe lipideve të gjakut.
- ul presionin e gjakut.
- të ketë një efekt anti-tumor.
- parandalojnë rritjen e qelizave kance rogjene.