Grupet e të drejtave të njeriut: Izraeli nuk është demokraci, është një regjim aparteidi

Izraeli nuk është më demokraci por një “regjim i aparteidit” i cili ka për qëllim të formësojë supremacinë e cifutëve ndaj palestinezëve. Këtë e kanë thënë grupet më të njohura të të drejtave të njeriut në një raport të publikuar të martën , shkruan CNN.

B’Tselem, i cili deri më tani e ka kufizuar punën e tij në shqyrtimin e çështjeve të të drejtave të njeriut në territoret palestineze, tani ka vendosur gjithashtu të shikojë atë që ai e quan “regjimin” e Izraelit midis lumit Jordan dhe Mesdheut.

“Më shumë se 14 milion njerëz, afërsisht gjysma e tyre hebrenj dhe gjysma tjetër palestinezë, jetojnë midis lumit Jordan dhe Detit Mesdhe nën një rregull të vetëm,” tha B’Tselem në një analizë të re të titulluar: “Një regjim i epërsisë hebreje nga lumi Jordan deri në Detin Mesdhe: Ky është aparteid ”.

LEXO EDHE  Zbulohet objekti i veçantë që Biden ka vendosur në zyrën presidenciale! Është 3.9 miliardë vjeçar (Foto)

Grupi i të drejtave të njeriut thotë se pikëpamja tradicionale e Izraelit si një demokraci që vepron krah për krah me një okupim të përkohshëm izraelit në territoret “imponuar rreth pesë milion subjekte palestineze … është divorcuar nga realiteti”.

“Më e rëndësishmja, dallimi tragon faktin se e gjithë zona midis Detit Mesdhe dhe lumit Jordan është e organizuar nën një parim të vetëm: përparimi dhe çimentimi i epërsisë së një grupi – hebrenjeve – mbi një tjetër – palestinezëve thuhet ne analize.

Vitet e padrejtësisë kundër palestinezëve, duke arritur kulmin në ligjet që kanë rrënjosur diskriminimin, do të thotë se “hekuri për etiketimin e regjimit izraelit si aparteid është përmbushur”