Në pritje të vaksinës që do të lehtësoj disi situatën e pandemisë e shkaktuar nga COVID-19 interesi shkencor përqendrohet në faktorët që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit kundër infeksioneve virale dhe bakteriale.
Siç shpjegon Dr. Rob Thomas, këshilltar i onkologut në spitalet Bedfordshire dhe Cambridge me kërkime mbi rolin e dietës në zvogëlimin e rrezikut nga lloje të ndryshme të kancerit, sëmundjet shoqëruese janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme me stilin e jetës si sëmundjet e zemrës, diabeti tip 2 dhe mbipesha. jeta sedentare.
Prandaj, ushqimi i duhur është çelësi për forcimin e sistemit imunitar.
Disa studime kanë treguar rëndësinë e vitaminës D në mbrojtjen e trupit kundër koronavirusit të ri.
Sidoqoftë, kërkimet duket se janë përqëndruar në rolin e fitokimikateve, përbërësit kimikë natyralë që përmbahen në ushqimet bimore që janë përgjegjës për shijen, ngjyrën dhe aromën e tyre dhe kanë qenë të lidhur me efekte të dobishme kundër kancerit dhe sëmundjeve të tjera degjenerative.
Hetimi në vazhdim i Phyto-V në Spitalin Bedford i udhëhequr nga Dr. Thomas, shqyrton veprimin e kimikateve fitokimike që janë treguar efektive kundër SARS-it si esperetina (agrumet) , katekina dhe kuercetina (shega) , aloe-emodina (aloe vera), kurkumina (shafran i Indisë) dhe apigenina (hamo ).
Studimet në vitin 2003 zbuluan se përbërësit e mësipërm parandaluan virusin që shkakton SARS të infektojë qelizat dhe të shumëzohet.
Studimet aktuale bazohen në administrimin e suplementeve me fitokimikatet e lartpërmendura, të cilat janë konsideruar të sigurta dhe gjithashtu mund të vihen në dispozicion menjëherë, në mënyrë që të përcaktohet më tej potenciali i tyre për të zvogëluar rrezikun e infektimit me koronavirusin SARS-CoV-2 .
” Marrja e tyre rregullisht u siguron atyre përfitime të shumta shëndetësore të provuara, veçanërisht në zvogëlimin e sëmundjeve të tilla si kanceri dhe inflamacioni kronik ” , shpjegon Dr. Thomas, dhe shton se inflamacioni kronik është faktori më rëndues për sëmundje të tilla si kanceri, artriti, sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2 dhe çmenduria.
Studimet e fundit kanë marrë parasysh gjetjet që lidhin dietat me mish të lartë dhe ushqimet me sheqer – të cilave u mungojnë kimikatet – me shëndetin e dobët të zorrës dhe dobësimin pasues të sistemit imunitar.
Përkundrazi, një dietë e pasur me fruta dhe perime ka një efekt mbrojtës.
Përveç dietës, stërvitja luan një rol të rëndësishëm, sipas shkencëtarëve spanjollë që studiojnë se si një trajnim i rezistencës dhe një program ushtrimi aerobik dy herë në javë për 50 minuta mund të rrisin shërimin te pacientët me COVID-19.