Sipas një studimi të ri, një gotë verë e kuqe ose filxhan çaji çdo ditë mund të shmangë një sulm në zemër ose goditje në tru.
Pijet janë të pasura me flavanol, kimikate të shëndetshme bimore që ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Ushqime dhe pije të tjera të pasura me antioksidantë që ndihmojnë enët e gjakut përfshijnë mollë, manaferra dhe kakao.
Studimi i më shumë se 25,000 njerëzve në Norfolk është prova më e fortë deri më tani e lidhjes midis dietës dhe hipertensionit, një nga vrasësit më të mëdhenj të Britanisë.
Autori kryesor Profesor Gunter Kuhnle, një nutricionist në Universitetin e Reading, tha: “Studimet e mëparshme të popullatave të mëdha gjithmonë janë mbështetur në të dhëna të vetë-raportuara për të nxjerrë përfundime. Por ky është studimi i parë epidemiologjik i kësaj shkalle për të hetuar objektivisht lidhjen midis një përbërje specifike bioaktive dhe shëndetit. Ne jemi të kënaqur të shohim që në studimin tonë, kishte gjithashtu një lidhje kuptimplote dhe të rëndësishme midis konsumit të flavanolit dhe presionit të ulët të gjakut.”
Diferenca në presionin e gjakut midis atyre në 10% më të ulët dhe më të lartë për marrjen e flavanolit ishte midis 2 dhe 4 mmHg (milimetra) të merkurit. Kjo është e krahasueshme me ndryshimet kuptimplota të vërejtura në ato në dietën mesdhetare ose dietat DASH (Qasjet dietike për të ndaluar hipertensionin) që janë të larta në fruta, perime dhe peshk.
Për më tepër, efekti ishte më i theksuar tek ata që kishin zhvilluar tashmë presion të lartë të gjakut. Kjo sugjeron nëse publiku i gjerë rrit marrjen e flavanolit, mund të ketë një ulje të përgjithshme të sëmundjeve kardiovaskulare, vrasësi më i madh në botë.
Ato gjenden me bollëk në lëkurat e rrushit të kuq. Prof Kuhnle tha: “Unë padyshim që jam i njëanshëm pasi familja ime ka një vresht. Por disa verëra të kuqe përmbajnë flavanole, kjo varet shumë nga shumëllojshmëria dhe mënyra se si dhe ku janë rritur. Aspekti interesant i studimit tonë ishte që ne nuk u përqendruam në burimet e ushqimit, por përbërësit aktualë kështu që nuk kishte rëndësi nga vinin.” Ai shtoi: “Unë nuk mendoj se dikush ka nevojë të përdorë përmbajtjen e flavanolit si një justifikim për të pirë një gotë verë. Ka shumë arsye të tjera dhe më të mira“.