Java e Evropës: Marrëveshja e gjelbër dhe rigjenerimi i koronavirusit

Vala e dytë e valëve të Koronavirusit në Evropë ka arritur lartësi të reja, me Irlandën dhe Republikën Çeke këtë javë duke u bërë vendet e para që imponojnë një bllokim të dytë.

Rrugët në Dublin qendror dhe Pragë ishin shumë të qeta, pasi dyqanet, baret dhe restorantet ishin të mbyllura.

Ndërsa ka kohë që flitet për efektet e qëndrueshme që do të ketë pandemia në ekonomi, kriza ka pretenduar gjithashtu një viktimë politike të vëmendjes – politikën e klimës.Kjo javë ishte Java e Gjelbër e BE-së dhe aktivistët rreth Evropës kishin frikë se me përqendrimin e botës në krizën shëndetësore, qëllimet e mira për veprimet klimatike rrezikuan të binin përgjatë rrugës.

Zyrtarët evropianë shpejt e siguruan publikun se qëllimet për klimën ende qëndrojnë.

“Unë mendoj se tani ekziston një ndjenjë e shtuar e emergjencës, fakti që gjatë kësaj pandemie … ne themi se asnjë nga paratë e shpenzuara për rimëkëmbjen nuk duhet të shkojë kundër qëllimeve tona klimatike,” tha Frans Timmermans, Zëvendës President i Komisionit Evropian për Euronews .

Megjithatë, shumë aktivistë të klimës nuk janë të bindur, veçanërisht brezi i ri që nuk blejnë argumentin se politika e BE-së për klimën është revolucionare.

“Për mua, takimi me Angela Merkel ishte mjaft zhgënjyes sepse ajo është një fizikane dhe unë mendova se shkenca do të ishte përparësia e saj,” i tha Anuna de Wever, një aktiviste e re, klimatike belge për Euronews.

“Ajo na tha që duke qenë në politikë kaq shumë kohë kishte mësuar të bënte kompromis. Dhe ishte e qartë, dua të them që politikat evropiane nuk janë revolucionare, por ajo mendoi se ishin”, tha de Wever.

Fondet e rikuperimit të koronavirusit
Ajo që mund të jetë revolucionare për disa është madhësia e madhe e fuqisë së zjarrit anti-Coronavirus.

Samiti i BE ra dakord në korrik dakord 750 miliardë euro vetëm për rimëkëmbjen ekonomike.

Këto para supozohet të paguhen nga janari, i cili është më pak se dhjetë javë larg dhe të priten urgjentisht nga shumë vende në gjendje të vështirë ekonomike.

Por paketa, përfshirë buxhetin e ardhshëm të BE, duhet të ratifikohet nga Parlamenti Evropian dhe parlamentet kombëtare dhe disa vende dhe shumë ligjvënës duan të lidhin fondet e BE për respektimin e shtetit ligjor.

Në samitin e korrikut, një kompromis u shkrua me terma të paqartë qëllimisht për të pasur të 27 qeveritë në bord.

Këtë javë Këshilli dhe Parlamenti Evropian po vazhdonin negociatat e tyre rreth detajeve dhe procedurave të këtij mekanizmi.

Por ka rezistencë nga vende si Polonia dhe Hungaria – të cilat mund të vënë në rrezik të gjithë paketën e rimëkëmbjes.

Rreshti për sundimin e ligjit
Në mes të pandemisë dhe ndikimit të saj të trazuar ekonomik, Evropa është në një ngërç me planin e rimëkëmbjes për shkak të të ashtuquajturës kushtëzimi të shtetit të së drejtës.

Ekziston një ngërç midis Parlamentit Evropian, i cili dëshiron të shohë një rregullim të fortë të sundimit të ligjit të lidhur me aksesin në para të BE dhe Këshillit Evropian, i cili favorizon një interpretim më të gjerë.

“Unë mendoj se do të duhet të ketë lëshime nga të dy pjesët, koncesione nga Parlamenti dhe Këshilli,” tha Eulalia Rubio, një studiuese e vjetër në Institutin Jacques Delors në Paris.

“Të dy ata do të duhet të shmangin pozicionet parimore dhe të përpiqen të gjejnë një kompromis.”

Polonia dhe Hungaria kanë kërcënuar të bllokojnë kalimin e buxhetit të ardhshëm dhe kështu paketën e rimëkëmbjes.

Rubio thotë se këto kërcënime duhet të trajtohen me kujdes, por jo të merren shumë seriozisht pasi vendet janë përfituese të kornizës financiare shumëvjeçare (MFF) dhe instrumentit të rimëkëmbjes, kështu që “nuk është në interesin e tyre të pezullojnë gjithçka”.

“Nëse bllokojnë aktivizimin, miratimin e instrumentit të rikuperimit, ata do të humbin para,” shpjegoi ajo. “Dhe në fund, mekanizmi i sundimit të ligjit mund të aprovohet gjithsesi, kështu që ata mund të përfundojnë me skenarin në të cilin ata kanë më pak para dhe mekanizmin e sundimit të ligjit të vendosur.”

Problemi i sundimit të ligjit nuk është i ri, megjithatë BE nuk ka qenë në gjendje të marrë vendet si Polonia dhe Hungaria në detyrë, por pse?

“Ne kemi mjete (për të vepruar). Ndonjëherë problemi ka qenë mungesa e vullnetit politik për të vepruar në përgjigje të këtyre shkeljeve, shkeljeve flagrante të sundimit të ligjit. Me gjasë ky (plani i rimëkëmbjes) do të jetë një instrument shtesë, por nuk do të jetë plumbi magjik për t’i dhënë fund të gjitha problemeve ”, tha Rubio.