‘Qentë Corona’ të vendosur në aeroportin e Helsinkit për të nuhatur COVID-19

Katër qen pushues janë vendosur në aeroportin e Helsinkit për të zbuluar COVID-19 si pjesë e një projekti pilot.

Studiuesit në Universitetin e Helsinkit, të cilët po mbikëqyrin skemën, kanë shënuar në një deklaratë të lëshuar të Enjten se “qenët e kurorës” të trajnuar posaçërisht kanë një sukses të nuhatjes së virusit vdekjeprurës duke filluar nga 94 në 100 përqind në varësi të qenit.

Qentë gjithashtu mund të zbulojnë koronavirusin nga një sasi e konsiderueshme më e ulët e virusit sesa testet e zakonshme të PCR dhe janë shumë më të shpejtë për ta bërë këtë.

Testimi i pasagjerëve dhe personelit të aeroportit duhet të bëhet mbi baza vullnetare. Për të mos kafshuar kafshët dhe për të zvogëluar rreziqet për njerëzit që mund të jenë alergjikë ndaj qenve, testimi do të kryhet përmes kampionit.

Pasagjerët dhe stafi do të marrin një shpullë lëkure, do të hedhin mostrën në një enë e cila do t’i dorëzohet një traineri nëpër një mur ku qeni do të nuhasë mostrën. Nëse rezultati është pozitiv, pasagjeri do të drejtohet në stacionin e informacionit shëndetësor të Spitalit Universitar Helsinki për udhëzime të mëtejshme.

Qentë, falë sensit të tyre nuhatës jashtëzakonisht të ndjeshëm, është zbuluar se nuhatin COVID-19 tek njerëzit shumë lehtë dhe kështu stërvitja e tyre është relativisht e shpejtë – mund të zgjasë vetëm disa orë.

Ata gjithashtu janë gjetur për të identifikuar virusin në njerëz asimptomatikë, ditë para shfaqjes së simptomave të cilat testet laboratorike nuk mund të bëjnë.

Studiuesit besojnë se nëse është e suksesshme, skema pilot mund të çojë në vendosjen e “qenve të kurorës” në një larmi mjedisesh siç janë shtëpitë e pleqve ose pensioneve dhe doganat dhe pikat e tjera kufitare. Ato mund të përdoren gjithashtu për të testuar profesionistë të sektorit të kujdesit mjekësor dhe kështu të ndihmojnë në shmangien e karantinës jo të nevojshme.

Susanna Paavilainen, CEO i Nose Academy Oy, e cila është përgjegjëse për trajnimin dhe funksionimin e qenve, theksoi se rreziku për kafshën është minimal.

“Shpesh pyetet nëse një qen mund të kapë koronavirus. Sipas studimeve, qenve u mungon receptori tek i cili bashkohet koronavirusi,” tha ajo.