Vrasësi i John Lennon i kërkon falje vejushës pas 40 vitesh

Mark Chapman, njeriu që vrau John Lennon, i ka kërkuar falje vejushës së ndjerë të Beatle, Yoko Ono, 40 vjet pas vdekjes së tij.

Chapman qëlloi Lennon katër herë jashtë apartamentit të tij në New York, Manhattan ndërsa Ono shikonte, në 1980. Atij u refuzua kushti për tu liruar për herë të njëmbëdhjetë pas një seance muajin e kaluar shkruan BBC.

Gjatë seancës dëgjimore, Chapman tha se ai vrau yllin e rokut 40-vjeçar për “lavdi” dhe se ai meritonte dënimin me vdekje. Ai shtoi se mendon për “aktin e neveritshëm” gjatë gjithë kohës dhe pranon që ai të kalojë pjesën tjetër të jetës së tij në burg.

“Ai ishte një ikonë. Unë thjesht dua të ritheksoj se më vjen keq për krimin që kam kryer,” i tha Chapman bordit të lirimit me kusht në New York.

“Nuk kam asnjë justifikim. Unë mendoj se është krimi më i keq që mund të ketë për t’i bërë diçka dikujt që është i pafajshëm.

Ai ishte jashtëzakonisht i famshëm. Unë nuk e vrava për shkak të karakterit të tij apo llojit të burrit që ishte. Ai ishte një njeri familjar. Ishte një ikonë. Ishte dikush që fliste për gjëra për të cilat tani mund të flasim me të madhe.

Unë e vrava atë,sepse ai ishte shumë, shumë, shumë i famshëm dhe kjo është arsyeja e vetme dhe unë isha shumë, shumë, shumë, shumë duke kërkuar lavdi për veten, shumë egoist. Më vjen keq për dhimbjen që i shkaktova asaj Ono. Unë mendoj për të gjithë kohën.”

Në vitin 2015, artistja japoneze – e cila ka kundërshtuar secilën prej përpjekjeve të Chapman për lirim me kusht – i tha The Daily Beast se ajo jetonte me frikën e tij se do të dilte nga burgu.

“Një gjë mendoj është se ai e bëri atë një herë, mund ta bëjë përsëri, për dikë tjetër – ju e dini. Mund të jem unë, mund të jetë Sean (djali i saj) mund të jetë dikush, kështu që ekziston ai shqetësim, “ është shprehur ONO.

Dokumentet e fundit të dëgjimit, të marra nga Shoqata e Shtypit, tregojnë se bordi refuzoi lirimin e tij me arsyetimin se “do të ishte i papajtueshëm me mirëqenien e shoqërisë”.

Chapman ishte 25 vjeç në kohën e krimit. Tani është 65 vjeç dhe i martuar.