(Nuk) më kujtohet

Nga Ilir Kalemaj

Më kujtohet:

 • Era që lëshon toka pasi laget nga shiu
 • Shija e domates bio me pak djathë dhe bukën e ngrohtë të sapopjekur nga furrtari i lagjes
 • Bicikleta e parë BMX dhe xhirot dhe lojërat pa orar me top
 • Koha kur politikanët ishin ende elegantë dhe të veshur keq
 • Moda e flokëve bishtpëllumbi e meshkujve apo popullorçe qafëlesh 😊
 • Koha kur prisje me padurim te posta apo komshiu i vetëm me telefon në pallat për të folur me të afërmin në emigrim.
 • Tregu ku shkëmbehej valutë dhe tregjet e gjësë së gjallë
 • Taksistët batutaxhinj dhe policët barkderra 😊
 • Karrocat me kuaj në mes të qytetit ku kalamaqtë u hipnin në rrugë e sipër
 • Plazhet e pazëna nga kulla shumëkatëshe
 • Mbrëmjes e verës nga liqeni ku rinia ngazëllehej me fare pak
 • Diskot e mesit të ditës
 • Muzika classic rock dhe heavy metal
 • Cigaret Rothmans dhe Davidoff shoqëruar me ndonjë teke Skënderbe
 • Portet e trishtë ku rrinin ngucazi disa tragete shkatarraqë dhe varka të brishta
 • Skafet që iknin ngarkuar në terr me fate njerëzore
 • Zhurrma e një vendi përherë në tranzicion
 • Zakonet e mira të mikpritjes me dorë në zemër dhe miqësia e vërtetë
 • Shpresa mes zullumeve që trashen por asnjëherë nuk këputen plotësisht

Nuk më kujtohet hera e fundit:

 • që KM ka mbajtur një konferencë për shtyp
 • pa një vrasje të dhunshme që bën lajm kombëtar
 • hera e fundit që ulesh me dikë në tavolinë dhe smartphon-i anash nuk të lë të përfundosh një bisedë në paqe
 • një xhiro mës ajrit të pastër në Tiranë
 • e një debati për t’u mbajtur mend në parlament
 • e vendosjes së drejtësisë së pandikuar në sallat e gjyqeve
 • e mospasjes stres nga të shkuarit në spital
 • e vajtjes më me gëzim në shkollë dhe biblioteka se sa në kafehane
 • e cicërimës së një zogu në qytet
 • e aromës së portokajve dhe limonave
 • e frutave dhe perimeve pa nitrat dhe hormone
 • e mungesës së vrasjeve brenda familjeve
 • e ikjeve të dëshpëruara dhe refrenit “ky vend nuk bëhet”
 • e orëve të gjata të kaluara me miq të mirë para një gote pa vuajtur nga stresi i kohës që po ikën dhe punët që presin
 • e një vizite të paqtë në varreza pa zhurrma makinash aty pranë, pa plehra që digjen dhe hiena që vijnë vërdallë
 • e një diskutimi filozofik plot pathos në një grup të ngeshëm thjesht për hir të debatit intelektual
 • e një nderi pa pritur gjë në kthim
 • e një telefonate thjesht sa për të të kujtuar