Zbulohet materiali më i vjetër në botë

Shkencëtarët kanë identifikuar materialin më të vjetër të gjetur ndonjëherë në Tokë brenda një shkëmbi hapësinor që u rrëzua në Australi më shumë se gjysmë shekulli më parë. Studiuesit jo vetëm që zbuluan se disa prej tyre datojnë rreth shtatë miliardë vjet më parë, duke i bërë ato deri më tani materialin më të lashtë në dispozicion në planetin tonë, por gjithashtu zbuluan se rreth dy të tretat e grimcave datojnë rreth 4.6 deri në 4.9 miliardë vjet më parë.

Ky meteor është i mbushur me kokrra të vogla të pluhuri antik që paracaktojnë lindjen e Diellit dhe sistemin tonë diellor për më shumë se dy miliardë vjet, sipas një studimi të botuar të hënën nga Aktet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Kokrrat “presolare” janë datuar me ndihmën e sondës Voyager 1 të NASA-s, e cila mblodhi të dhëna të reja të nevojshme kur kaloi në hapësirën ndër yjore në vitin 2012. Pluhuri në fjalë është një kapsulë kohore e paparë nga një epokë e galaktikës sonë përpara se sistemi diellor të bashkohej dhe të shndërrohej në atë që është sot.

LEXO EDHE  “Squid Game, loja që trafikon organet e të burgosurve"

Kokrrizat janë vetëm disa mikron në diametër (për referencë, një qime njerëzore ka rreth 100 mikron në gjerësi). Ata u sollën në Tokë nga meteori Murchison, një copë e madhe shkëmbi jashtëtokësore që u shpërbë në copa afër qytetit Australian të Murchison në 1969. Impakti i saj përbën një pjesë të madhe të identitetit të qytetit, por vendasit ende dhuruan pjesën më të madhe të masës prej 220 paundësh Muzeut e Fushës në Çikago.

Grimcat e pluhurit yjor brenda meteorit u formuan nga yje që shuheshin disa miliarda vjet më parë. Në fund të jetës së tyre, yjet fillojnë të fryjnë disa nga elementët e tyre më të rëndë në mjedisin rrethues, ku materiali ftohet në dhe shndërrohet në grimca pluhuri. (Vice)