Covid-19/ Fermerët e derrave  të shqetësuar për jetesën e tyre, ja çfarë sëmundje i prek

COVID-19 nuk është virusi i vetëm që shkakton probleme në Evropë, ka edhe Ethet e Afërme të Derrit, ASF, e cila është një sëmundje që transmetohet nga derri i egër te derrat e kultivuar.

Nuk ka asnjë rrezik për ne, ASF nuk mund të infektojë njerëzit, por kjo shkakton probleme të mëdha ekonomike dhe Polonia aktualisht është në vijën e parë. Fillimisht, një anije ngarkese solli ASF me vete nga Afrika në Gjeorgji në 2007. Pastaj u përhap nëpër Rusi dhe Evropën Lindore dhe hyri në Poloni në vitin 2014. Kohët e fundit sëmundja ka arritur në kufirin e Polonisë me Gjermaninë. Tomasz Zdrojeëski koordinon OJQ-në kundër gjuetisë së Polonisë dhe i tregoi Euroneës ku gjuetarët kishin gjetur derr të egër.

LEXO EDHE  Zjarr në një pallat në Çeki, humbin jetën 11 persona

Disa gjahtarë polakë nuk respektojnë rregullat evropiane për trajtimin e kafshëve të ngordhura të cilat u krijuan për të ngadalësuar përhapjen e infeksionit. “Problemi është gjuetia në grup,” shtoi Zdroëjeski. “Kafshët e frikshme nxitojnë në rajone të tjera, e cila merr në perëndim epideminë. Ka pasur shumë gjuetarë që po ndodhin këtu, pavarësisht se gjuetitë në grup janë ndaluar në këtë zonë tampon ”.

Duke parë videon e telefonit celular të gjahtarëve me një derr të ngordhur, Zdrojeëski shpjegon problemet. “Ata po presin derrin e egër pa leckë të veçantë, pa respektuar rregulloret; gjaku është kudo dhe makina e tyre po qëndron atje në gjak. “