COVID-19/ Të Hënën nis lehtësimi i masave shtrënguese, publikohet dhe paketa e re financiare

Duke filluar nga java e ardhshme, do të nisë lehtësimi i masave shtrënguese të marra për të parandaluar koronavirusin e ri. Lajmin e ka bërë me dije kryeministri Edi Rama, i cili ka shtuar gjithashtu se javën e ardhshme do të publikohet një paketë e re ekonomike për të prekurit nga virusi për shkak të mbylljes së vendeve të punës.

Lehtësimi i masave shtrenguese

Në një postim në FB, Rama shkruan:

“Në kushtet kur kurba e infeksionit është më e ulët se pritshmëria jonë më optimiste, si rezultat i masave të forta që kemi marrë në kohën e duhur dhe rezistencës fantastike të popullit në unitet me shtetin;

Në kushtet kur mund të shohim me optimizëm të arsyeshëm fundin e muajit maj si një dalje nga kjo fazë e parë përballjeje të gjithanshme me armikun e padukshëm, ku një pjesë e madhe e aktivitetin ekonomik mund të rikthehet në një normalitet të ri dhe shumë kush mund të rikthehet në punë, me rregulla të mirëpërcaktuar natyrisht;

Në kushtet kur duhet të përballojmë dyzet ditë shumë të rëndësishme, për fitoren e kësaj faze vendimtare të rezistencës sonë të përbashkët, duke u hapur me kujdesin më të madh e me disa hapa shumë të matur, duke vendosur njëkohësisht masa të rrepta penale për shkelësit, që të blindojmë rezultatet e arritura me sakrificë ditë pas dite dhe të mbajmë mbyllur çdo shteg rikthimi të armikut;

do të zgjerojmë duke nisur nga e hëna fashën orare të shërbimeve ushqimore, farmaceutike dhe bankare, deri në orën 17.30.

do të zgjerojmë brenda javës së ardhshme (nëse kurba e infeksionit do të qëndrojë në trendin aktual) mundësinë e lëvizjes me automjet privat të atyre që punojnë në hapësirën e lejuar të aktivitetit ekonomik.

LEXO EDHE  Lëvizje në kupolën e policisë, ja kush ikën dhe kush vjen

do të miratojmë javën që vjen në parlament risitë e kodit penal / rrugor për periudhën e gjendjes së jashtëzakonshme të epidemisë.

do të përgatisim brenda javës tjetër rregulloren e standardeve bazë të sigurisë për njësitë ekonomike të shërbimit që do të hapen në javët e mëtejshme”.

Paketa ekonomike

“Do të publikojmë fillimjavën e ardhshme, vijon Rama, paketën e zgjeruar të mbështetjes financiare, për të lehtësuar drejtëpërdrejtë:

1) Bizneset e vogla që edhe pse nuk u mbyllën gjatë kësaj periudhe, u goditën ndjeshëm në xhiron e tyre si pasojë e luftës, si për shembull agjenci turistike, rrobaqepēsi e mobileri të vogla, hidraulikë, elektriçistë, fizioterapi, kancelari, servise makinash e lavazhe të liçencuar, etj., përfshirë edhe shoferët e taksive e të linjave të transportit urban e punonjësit e tyre…

2) Punonjësit e bizneseve të mëdha, që bazuar në listë-pagesat e fundit, figurojnë të goditur nga lufta në vendin e tyre të punës, të cilëve do t’u sigurojmë mjetet e nevojshme financiare të rezistencës për dyzetë ditët vendimtare në vijim – duke mbajtur parasysh se një pjesë e madhe e tyre mund të rikthehen në punë deri në fund të majit dhe se paketa mund të rizgjerohet, sipas dinamikës e nevojave të luftës në 10 ditëshin e fundit të muajit maj

3) Sektorët e turizmit e të industrisë fason dhe njësitë prodhuese në tërësi”.

Ndërkaq, Ministria e Shëndetësisë njoftoi në komunikimin ditor 7 raste të reja në 24 orët e fundit.

BILANCI I RI/ 7 raste të reja me COVID-19 në 24 orët e fundit, 5 të intubuar