Masat e Qeverisë për COVID-19/ Tabaku: Totalisht të pamjaftueshme, krijojnë selektivitet

Plani i qeverisë për të zbutur pasojat e pashmangshme në ekonomi të pandemisë globale të koronavirusit, për ish-deputeten e Partisë Demokratike Jorida Tabaku janë jo vetëm “të pamjaftueshme” por edhe me një fokus të gabuar që mund të ketë sipas saj “pasoja të jashtëzakonshme”.

Edhe pse PD e ka përshëndetur fillimisht masën, “ si masë në drejtim të një politike të duhur, dhënia e likuiditetit bizneseve dhe familjeve për të rritur konsumin”,  Tabaku në A2 Business Week thotë se analiza e thellë tregon se shifra është pothuajse  e papërfillshme ku “shuma 65 milionë, 0.1% i prodhimit bruto, është e vetmja në dispozicion, sepse fondi i garancisë nuk është  në dispozicion të biznesit, është thjesht një hipotekë që garanton biznesin në mënyrë hipotetike”.

LEXO EDHE  Riatdhesimi i shqiptarëve, kriteret janë përcaktuar nga Ministria e Jashtme/ Balluku sqaron procedurat

Sipas saj, shuma për bizneset, 11 milionë euro, “do të krijojë selektivitet” si dhe do të shtrojë problemin e kritereve të përfitimit.

Edhe në pjesën e familjeve në nevojë, shuma e parashikuar mbulon vetëm 1/3 e tyre, sipas Tabakut, pra flitet për 30 mijë familje, në një kohë kur “mbeten jashtë rreth 60 mijë familje”.

Tabaku thotë se një pjesë e bizneseve, si ato të mesme, janë lënë jashtë fokusit të masave. “Duke u marrë vetëm me një pjesë te vogël të shoqërisë, do të ketë pasoja të jashtëzakonshme, janë të gjithë në shtëpi sot”, thotë Tabaku, që shtoi se propozimi i PD-së në të kundërt është brenda logjikës ekonomike shqiptare.